Avokádo sa na slovenský trh dostalo len pred pár rokmi, no je veľmi obľúbené najmä v studenej kuchyni. Najčastejšie sa avokádo používa ako hlavná prísada na prípravu avokádovej pomazánky-guacamole. V tomto recepte použijeme avokádo na vynikajúcu mierne pikantnú omáčku. Ak stále neviete, čo pripravíte na večeru, tento recept je rozhodne dobrou voľbou.
Budeme potrebovať:
- 700 g zemiakov
- 1 lyžička granulovaného cesnaku
- čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- petržlenovú vňaťku
- 50 ml olivového oleja
- morskú soľ
- 1 avokádo
- polovicu lyžičky citrónovej šťavy
Postup:
- Začnite prípravou zemiakov. Poriadne ich umyte a nechajte ich variť v slanej vode pokým nebudú úplne hotové. Dôležité je, aby ste zemiaky nechali v šupke, pokiaľ samozrejme máte mladé zemiaky. Hotové zemiaky nechajte vychladnúť.
- Keď budú zemiaky hotové, pripravte si avokádovú omáčku. Avokádo očistite a dužinu vložte do mixéra spolu s cesnakom, citrónovou šťavou, morskou soľou a čiernym korením. Nakoniec to hotovej zmesi pridajte olivový olej.
- Vychladnuté zemiaky poukladajte na plech, popučte ich a posypte sušeným cesnakom. Zľahka ich pred pečením ešte polejte olivovým olejom. Zemiaky pečte pri teplote 200 stupňov cca 20 minút. Keď budú zemiaky upečené, posypte ich petržlenovou vňaťou a polejte pripravenou omáčkou. Dobrú chuť.