Domáci podplamenník

Loading...
(4 / 5)

Podplamenník alebo poplamúch je tradičné jarmočné jedlo, ktoré bude čoskoro rozvoniavať aj na všetkých vianočných trhoch. Máte radi podplamenník? Upečte ho v rúre. Za tip ďakujeme pani Márii.

Domáci podplamenník

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @cili_papricka_v_kuchyni

Na prípravu budeme potrebovať:

Na cesto

  • 500 gramov hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 vajíčko
  • 3 PL oleja
  • 200 ml mlieka
  • 1 ČL cukru
  • 1/2 kocky droždia (alebo 1 balíček sušené)

Na vrch

  • 2 uvarené zemiaky
  • 250 ml pochúťkovej smotany
  • 150 ml smotany 33 %
  • 3 menšie cibule
  • asi 125 gramov klobásy
  • trochu masla
  • bylinky a koreniny

Postup:

  • Vo vlažnom mlieku s cukrom si rozmiešame droždie a pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, vajce, olej a kvások. Zamiesime cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
  • Pripravíme si uvarené zemiaky, cibuľu a klobásu nakrájame na kolieska. Smotany zmiešame. Nakysnuté cesto si premiesime, plech vymažeme masťou a cesto naň roztiahneme rukami pomastenými, aby sa nám lepšie pracovalo.
  • Na cesto natrieme smotany, pridáme bylinky a koreniny, zemiaky postrúhame a uložíme aj kolieska cibule a klobásy. Na vrch postrúhame trochu masla. Pečieme pri teplote 220 stupňov (prípadne 200) asi 20-25 minút. Dobrú chuť.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x