Domáci podplamenník

Loading...
(3.7 / 5)

Podplamenník alebo poplamúch je tradičné jarmočné jedlo, ktoré by ale teraz rozvoniavalo aj na všetkých vianočných trhoch. Žiaľ, tie si tento rok nevychutnáme, punč aj ostatné dobroty si ale môžeme pripraviť doma. Máte radi podplamenník? Upečte ho v rúre. Za tip ďakujeme pani Márii.

Domáci podplamenník

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @cili_papricka_v_kuchyni

Na prípravu budeme potrebovať:

Na cesto

  • 500 gramov hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 vajíčko
  • 3 PL oleja
  • 200 ml mlieka
  • 1 ČL cukru
  • 1/2 kocky droždia (alebo 1 balíček sušené)

Na vrch

  • 2 uvarené zemiaky
  • 250 ml pochúťkovej smotany
  • 150 ml smotany 33 %
  • 3 menšie cibule
  • asi 125 gramov klobásy
  • trochu masla
  • bylinky a koreniny

Postup:

  • Vo vlažnom mlieku s cukrom si rozmiešame droždie a pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, vajce, olej a kvások. Zamiesime cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
  • Pripravíme si uvarené zemiaky, cibuľu a klobásu nakrájame na kolieska. Smotany zmiešame. Nakysnuté cesto si premiesime, plech vymažeme masťou a cesto naň roztiahneme rukami pomastenými, aby sa nám lepšie pracovalo.
  • Na cesto natrieme smotany, pridáme bylinky a koreniny, zemiaky postrúhame a uložíme aj kolieska cibule a klobásy. Na vrch postrúhame trochu masla. Pečieme pri teplote 220 stupňov (prípadne 200) asi 20-25 minút. Dobrú chuť.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x