Sviečková na smotane

Loading...
(4 / 5)

Obľúbené slávnostnejšie hlavné jedlo, kde kraľuje hovädzina a koreňová zelenina. Omáčku na sviečkovú si zvykneme pripravovať aj k iným druhom mäsa, niekedy len tak s domácou knedľou, smotanou a brusnicovým džemom. Jej chuť je výrazná a ak ste ju ešte nikdy nepripravovali, tu je overený recept.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja Čekovská (@maja.cekovska) on

Na sviečkovú na smotane budeme potrebovať:

  • 750 g hovädzieho mäsa
  • 1 ks cibule
  • 5 ks mrkva
  • 2 ks paštrnák alebo petržlenu
  • 1 zeler
  • 1 PL cukru
  • 1 KL soli
  • 3 ks nové korenie celé
  • 7 ks čierneho celého korenia
  • 3 ks bobkoveho listu
  • 1 ks smotana kyslá
  • citrón podľa chuti
  • maslo+olej

Postup:

  • Na masle s troškou oleja si opražíme mäsko, aby sa nám zatiahlo. Vyberieme ho na tanier a nadrobno pokrájanú cibuľku si opražíme vo výpeku. Pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a zľahka osmažíme. Pridáme cukor, čierne korenie, nové korenie, soľ a bobkové listy. Premiešame a podusíme. Po chvíľke pridáme naspäť mäso a zalejeme vodou alebo vývarom. Dusíme do mäkka.
  • Keď máme mäso uvarené, vyberieme ho na katnier a nakrájame. Vyberieme rovnako všetky koreniny a omáčku rozmixujeme. V miske si potom vymiešame smotanu s troškou omáčky a prilejeme ju naspäť do hrnca. Dochutíme citrónovou šťavou a ak je potrebné, ešte cukrom a soľou. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme ju rozriediť šľahačkovou smotanou. Podávame s knedľou, lyžičkou smotany a brusnicami. Dobrú chuť.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x