Caprese

Šalát caprese je jedným z národných jedál Talianska a svojimi farbami vzdáva hold štátnej zástave. Svoj pôvod má v povojnovom období 20-tych rokov minulého storočia na ostrove Capri. Ingrediencie, ktoré očarili egyptského kráľa Originálny šalát caprese je zložený len z niekoľkých ingrediencií. A to z plátkov čerstvej mozzarelly, paradajok a z lístkov bazalky. Ochutený je soľou, olivovým olejom a balzamikovým octom. V roku 1950

Prečítať celé

Enchilada

Enchilada je plnená kukuričná placka pochádzajúca z Mexika, z čias Aztékov. Ako súčasť miestnej kuchyne bola prvý krát písomne spomenutá v kuchárke Mexický kuchár (El cocinero mexicano) v roku 1831. Čili omáčka a kukuričná placka Enchilada v preklade znamená „ochutená čili“, keďže sa tradične podáva poliata pikantnou paradajkovou omáčkou. Tým sa líši od burrita, ktoré sa podáva bez omáčky. Ďalší rozdiel

Prečítať celé

Gnocchi

Talianske gnocchi na Slovensku poznáme pod názvom noky alebo aj ňoky. Sú to malé zemiakové knedličky, ktoré sa varia v horúcej vode a podávajú sa s rôznymi omáčkami a prísadami. Gnocchi nie sú cestoviny V minulosti boli gnocchi považované za druh cestovín. To sa však zmenilo s príchodom zemiakov do Európy, ktoré dnes tvoria jednu z hlavných ingrediencií tejto talianskej pochúťky. Rôzne

Prečítať celé

Steak

Kulinársky pojem steak označuje kus mäsa odrezaného kolmo cez svalové vlákna, ktoré môže obsahovať aj kosť. Steak sa väčšinou pripravuje na grile, ale upiecť si ho môžete aj na panvici. Steak je ako chuť otvoreného ohňa Pri tepelnej úprave steakov sa kuchári snažia čo najvernejšie napodobiť chuť mäsa pripraveného na otvorenom ohni. Steak sa môže variť aj

Prečítať celé

Galantína

Galantína je slávnostné francúzske jedlo, ktoré sa servíruje v období sviatkov a počas významných osláv. Galantína sa pripravuje z ochuteného mletého mäsa, ktoré sa varí v koži a následne podáva za studena. Galantína je podobná paštéte a roláde Galantína sa najčastejšie pripravuje z hydiny, diviny a z rýb. Jej príprava začína vykostením mäsa tak, aby koža ostala nepoškodená. Mäso sa

Prečítať celé

Bouquet garni

Bouquet garni je francúzsky termín označujúci viazaničku čerstvých byliniek, ktorá sa pridáva do varenia. Bouquet garni v preklade znamená ozdobná kytička a stretnete sa s ňou v každej francúzskej kuchárske. Viac byliniek znamená menej soli Zloženie viazaničky bouquet garni nemá presne stanovené ingrediencie, častokrát však obsahuje tymian, bobkový list a petržlen. Všetky bylinky sa zviažu špagátikom, alebo sa uložia

Prečítať celé

Pečenie

Pečenie je príprava pokrmov za použitia suchého zdroja tepla a zvyčajne prebieha v teplovzdušnej rúre. Piecť sa môže aj na horúcej pahrebe, na horúcich kameňoch alebo platni. Najčastejšie pečieme chlieb Najstaršia objavená pec sa nachádza v Chorvátsku a má vyše 6500 rokov. A ktoré jedla pečieme najviac? Jednoznačne chlieb, pečivo, torty, pizzu a koláče. Pri pečení teplo preniká do pokrmov postupne

Prečítať celé

Gyros

Gyros má pôvod v Grécku, kam ho doniesli prisťahovalci z Turecka v roku 1922. Gyros je obľúbené jedlo v reštauráciách a rovnako aj vo fast food stánkoch s občerstvením. Gyros vs kebab Gyros sú nakrájané kusy mäsa nastoknuté na seba, ktoré sa opekajú na vertikálnom grile. V Grécku je rozšírený gyros z kuracieho a bravčového mäsa, kým v iných krajinách prevláda hovädzí a jahňací gyros. Gyros

Prečítať celé

Fondán

Fondán je cukrová hmota, ktorá sa používa ako dekorácia na potiahnutie tort, koláčov, cupcakov a iných cukroviniek. Fondán vydrží čerstvý dlhšie ako poleva alebo krém a ľahko sa s ním pracuje. Atraktívny vzhľad tort s fondánom Základné ingrediencie fondánu sú cukor, voda, kukuričný sirup a niekedy aj želatína. Napriek vysokému podielu cukru fondán nemá výraznú chuť a jeho úloha

Prečítať celé

Cordon bleu

Cordon bleu je vyprážaný alebo pečený plnený rezeň, ktorý sa podáva ako hlavný chod. Toto obľúbené jedlo má svoj pôvod vo Švajčiarskom Brigu a prvýkrát bolo spomenuté v kuchárskej knihe v roku 1949. Modrá stužka – mäso so šunkou a syrom v trojobale Cordon bleu vo francúzštine znamená modrá stužka. Týmto pojmom sa označovali jedlá pripravené podľa veľmi

Prečítať celé
x