Skúsili ste už ochutnať pravú nefalšovanú adžiku? Ide o koreninovú zmes pripravenú pomletím najrôznejších a najmä silno voňavých ingrediencií. Mnoho národov si ju pripisuje za svoj pôvodný recept, takže zhodnotiť objektívne, odkiaľ pochádza je pomerne ťažké. Nič to však nemení na to, že tradičná receptúra dostane vašu kuchyňu na vrchol.
Na prípravu zelenej adžiky, budete potrebovať:
3 kg ostrej zelenej papriky
200g cesnaku
30ml 9% octu
1 ČL mletého koriandra
2 vetvičky čerstvého koriandra
2 vetvičky petržlenovej vňate
1 vetvička kôpru
soľ a korenie podľa chuti
Papriku umyte a odstráňte semienka, cesnak očistite. Všetko, vrátane vňate, kôpru a koriandra, nakrájajte na menšie kúsky. Potom ich vhoďte do mixéra a pomixujte na pyré. Pridajte korenie, soľ a ocot a ešte raz premixujte. Ukladajte v sterilizovaných pohároch a udržiavajte v chladničke.
Na adžiku zo sliviek si pripravte:
2kg sliviek
200g cesnaku
200g kryštálového cukru
4 ostré červené papriky
2 PL paradajkovej pasty
Slivky umyte a odkôstkujte, pomeľte ich v mixéru na pyré spolu s cesnakom a paprikou (tú nemusíte čistiť od semienok). Pridajte cukor, soľ a paradajkovú pastu. Ešte raz premixujte a potom prelejte zmes do rozpálenej panvice, kde ju povarte zhruba 20 minút na miernom ohni. Potom zmes nechajte mierne vychladnúť a uložte v sterilizovaných pohároch, akoby ste zavárali.
Na paradajkovú adžiku budete potrebovať:
1 kg paradajok
1 kg červených paprík
1 celú hlavičku cesnaku
1 šálku octu 9%
2 ČL soli (alebo podľa chuti)
4 PL cukru
5 čili papričiek
V mixéri rozmixujte umyté paradajky, papriky a cesnak. Pridajte ocot, cukor, soľ a opäť premixujte. Nechajte odstáť pri izbovej teplote 3-4 hodiny a potom prelejte zmes do sterilizovaných pohárov. Uzatvorte a skladujte v chlade.
Na orechovú adžiku si prichystajte:
1 PL vlašských orechov
1 vetvičku koriandra
2 čili papričky
10 strúčikov cesnaku
1 PL cukru
1 KL soli (alebo podľa chuti)
Všetky ingrediencie očistite a opláchnite, vložte do mixéra a pomixujte na pyré, pridajte soľ a cukor a skladujte v malej uzatvárateľnej nádobe v chladničke.
Adžika vám v kuchyni vždy poslúži. Páni ju milujú pre jej ostrosť, dámy zasa preto, že z ich jedál dokáže vyčariť dokonale ochutené pokrmy. Vyskúšajte si ju pripraviť aj vy? Dajte nám vedieť v komentároch!
zdroj: babskeveci.sk (M)