Milujete maďarský chlieb, ktorý ľudovo nazývame aj vatový pre jeho štruktúru? Tak potom si ho pripravte aj doma a neplaťte zaň veľa peňazí v potravinách a pekárňach. Takýchto chlebík nie je vôbec náročný a zvládne ho každá šikovnejšia gazdinka.
500g polohrubej múky
1 ČL kryštálového cukru
1 ČL soli
260ml vlažnej vody
7g sušených kvasníc
40g masla
1 vajce
1-2 PL mlieka
V miske si zmiešajte preosiatu múku, soľ, cukor a kvasnice, zamiešajte a pridajte vlažnú vodu a maslo. Potom nechajte cesto vypracovať kuchynským robotom asi 15 minút vkuse. Cesto môžete miesiť aj ručne, ale bude to trvať oveľa dlhšie, ak má byť jemné a nadýchané. Hotové cesto umiestnite na plech alebo dajte do formy na chleba. Zakryte cesto utierkou a nechajte podkysnúť asi 50 minút. Pre pečením ho potrite mliekom a rozšľahaným vajíčkom, aby vznikla chrumkavá kôrka. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov zhruba 40-45 minút.
zdroj titulnej fotky: pixabay, bidista.com (M)