Chlieb bez múky

(4 / 5)

Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že ľudia si chlieb pečú doma sami a ten z obchodov akosi obchádzajú. Nuž pochopiteľne. Má to hneď dva dôvody. Prvým je azda to, že chlieb z obchodov už nie je to, čo býval kedysi. Tým druhým zasa to, že z roka na rok stúpa počet celiatikov, alergikov na múku či lepok. Napriek tomu si mnoho ľudí život bez chleba nevie predstaviť. Patríte k nim tiež?

Hádam netreba zdôrazňovať, že chlieb ako najzákladnejšia potravina v živote človeka chýba, pokiaľ ju nemá. Náhrad je množstvo. Tú najlepšiu si však môžete pripraviť u vás doma. A budete presne vedieť, čo vkladáte do úst.

Bezlepkový chlieb je plnohodnotnou a zdravou náhradou toho pšeničného, navyše obsahuje čisto prírodné suroviny. A čo je veľmi dôležité – je lacný.

Budete potrebovať:

4 vajcia

90 g sezamových semiačok

90 g slnečnicových semiačok

90 g posekaných vlašských orechov

90 g tekvicových semiačok

90 g ľanových semiačok

½ ČL prášku do pečiva

100 ml vlažnej vody

trochu soli

Postup prípravy:

Najprv si posekajte všetky semiačka a orechy nadrobno, alebo v tom lepšom prípade, na múku.

chleabseed mix 002
cabinorganic.com

Vyšľahajte bielka so soľou, aby bola bielková pena celkom pevná. Pridajte do nich prášok do pečiva a vodu a všetko spolu premiešajte. Následne prisypte všetky vopred zmiešanú múku zo semiačok a dobre premiešajte.

Vylejte cesto do vymastenej formy na pečenie chleba. Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte približne 50 minút.

Lithuanian_Bread_with_Seeds
amychaplin.com

Po dopečení vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Chlieb z formy vybehne jednoducho sám, keď ju otočíte dole dnom. Dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Monika), instructables.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x