Univerzálna paradajková omáčka je vhodná na cestoviny, do polievok či rôznych omáčok. Pripravte si ju už dnes a vydrží vám až do zimy. Tento skvelý recept pripravujeme doma už pár rokov a vždy keď neviem, čo variť, vytiahnem jeden pohár a spravím k omáčke cestoviny alebo v nej udusím mäso. Vynikajúce!
1 kilogram lúpaných paradajok v konzerve (môžu byť aj čerstvé)
jednu strednú cibuľu
cesnak podľa chuti, ja dávam aj 5 hlavičiek
soľ, korenie
bazalka
olivový olej
Cibuľu a cesnak si nakrájame na drobno a speníme v hrnci na oleji. Pridáme bazalku, soľ a korenie. Chvíľu podusíme a pridáme paradajky. Ak budete pracovať s čertvými paradajkami, ja ich najskôr sparím a odstránim šupku, nakrájam a pridávam do hrnca. Celú zmes môžeme trochu podliať vodou a dusíme pár minút, kým nám omáčka nezačne hustnúť. Teraz máme dve možnosti.
Buď zmes nalejeme do zaváraninových pohárov, na vrch prilejeme asi pol centimetrovú vrstvu olivového oleja a poháre dáme do chladničky, kde vydržia pomerne dlho, prípadne do mrazničky. Omáčku si však môžete dať do sterilizovaných pohárov, zaviečkovať a uložiť do komory. Takto zavarená omáčka vydrží pokojne aj rok. Dobrú chuť.
(Lucia M.)
Do omáčky pokojne pridajte to, čo máte radi. Oregano, bazalka alebo iné koreniny dodajú omáčke skvelú chuť.