Maslo s príchuťou, ktoré si bežne kúpite v obchode zvyčajne obsahuje aj množstvo ďalších prídavkov, medzi inými i konzervanty, farbivá, či iné látky, ktorým by sme sa mali podľa možností vyhýbať. Prečo si teda zdravší a chutnejší variant nepripraviť doma? Mať prehľad o všetkých použitých surovinách, či pripraviť si presne také množstvo, aké potrebujeme je úžasnou výhodou. Navyše, keď raz ochutnáte ochutené maslo pripravené doma, zaručene si ho už v obchode nekúpite.
Receptov na ochutené maslo je mnoho, prinášame vám však výber tých najlepších, ktoré ozaj stoja za to. Dajú sa pripraviť na sladko i slano. Použiť ich môžete na pečivo, mäso,zeleninu, zemiaky, do omáčok ale i na palacinky, či iné dezerty. Príprava je nenáročná a z množstva príchutí si vyberie skutočne každý.
Základnou surovinou na prípravu každého variantu je samozrejme maslo. To však musíme nechať zmäknúť, aby sa nám s ním dobre pracovalo. Maslo si zakaždým umiestnime do misy, kde budeme pridávať rozličné bylinky, korenie, zeleninu a podobne. Vo všeobecnosti platí, že čerstvé bylinky sú omnoho aromatickejšie, chutnejšie a vhodnejšie na prípravu, ako tie sušené. Maslo zmiešané s jednotlivými ingredienciami následne zrolujeme do valca v potravinárskej fólii či papieri na pečenie, vďaka čomu sa jednoducho krája a dobre skladuje. V neposlednom rade tiež vyzerá prinajmenšom zaujímavo, čo poviete?
Čo sa týka vyformovania úhľadného valca z ochuteného masla, pomôcť si môžeme nejakým plochým predmetom (napríklad plechom na pečenie) alebo maslo môžeme zrolovať v pevnej podložke pod taniere.
Teóriu by sme mali, teraz sa môžete inšpirovať niektorým z nasledujúcich receptov.
Budeme potrebovať:
200 gramov mäkkého masla
2 strúčiky cesnaku
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
5 až 6 vetvičiek čerstvého tymiánu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Pretlačený cesnak a nadrobno nasekané bylinky zmiešame s mäkkým maslom. Osolíme a okoreníme podľa chuti a zmes ukladáme na potravinársku fóliu. Vytvarujeme valec. Fóliu na koncoch zatočíme a maslo necháme stuhnúť v chladničke.
Budeme potrebovať:
200 gramov mäkkého masla
1 strúčik cesnaku
1 hrsť sušených paradajok v oleji
3 až 4 lístky čerstvej bazalky
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Pretlačený cesnak zmiešame s nadrobno nakrájanými paradajkami a a bazalkou a pridáme k maslu. Dochutíme soľou a čiernym korením a následne balíme do fólie.
Budeme potrebovať:
200 gramov masla
1 strúčik cesnaku
5 až 6 vetvičiek čerstvého koriandru
½ polievkovej lyžice limetkovej šťavy
1 polievková lyžica nastrúhanej limetkovej kôry
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Nadrobno nasekaný koriander a prelisovaný cesnak pridáme do masla. Pridáme nastrúhanú limetkovú kôru i šťavu a zmiešame. Uložíme do fólie a vytvarujeme valec.
Budeme potrebovať:
200 gramov mäkkého masla
2 polievkové lyžice dijonskej horčice
1 a 1/2 polievkovej lyžice medu
½ polievkovej lyžice jemne nastrúhaného zázvoru
Postup:
Do masla pridáme všetky suroviny a vymiešame. Následne balíme do fólie a vytvarujeme valec.
Budeme potrebovať:
200 gramov mäkkého masla
1 citrón
1 až 2 polievkové lyžice medu
Postup:
Citrón veľmi dôkladne umyjeme (kefkou alebo drsnou špongiou). Následne ho dáme na minútu do vriacej vody. Po vytiahnutí ho rozmixujeme na jemnú kašu. Pridáme mäkké maslo a med a dôkladne vymiešame. Toto maslo je redšie ako ostatné, preto je vhodnejšie ho skladovať v uzatárateľnej nádobe. Skvele sa hodí k pečivu a rôznym dezertom.
Na maslo si môžete nalepiť štítok s názvom i dátumom prípravy. V chladničke vám vydrží aspoň 2 týždne, v mrazničke i tri mesiace. Skvelým nápadom je takto pripravené maslo využiť aj ako darček, čo poviete?
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), buzzfeed.com, sovkusom.ru