Caesar šalát s lososom

Loading...
(0 / 5)

Caesar šalát patrí k neodmysliteľnej súčasti mnohých reštaurácií celého sveta. Základnými surovinami tejto diétnej pochúťky sú krutóny, vajíčka a samozrejme zelenina. Pre zaujímavosť, tento šalát vôbec nie je pomenovaný po významnom rímskom cisárovi. Prišiel s emigrantom Caesarom Cardinim, ktorý vlastnil reštauráciu „At Caesar“ na okraji Mexika v blízkosti Hollywoodu. Keď v Amerike vypukla veľká hospodárska kríza, mnoho Američanov sa vtedy vybralo do Mexika. Preto Cardini svojím zákazníkom pripravil jedlo zo surovín, ktoré našiel v kuchyni: šalát, krutóny, vajcia, maslo, citrón a cesnak. Jedlo si rýchlo všetci obľúbili a tak bolo pomenované na počesť Caesara Cardiniho.

Budeme potrebovať:

  • rôzne druhy šalátových zelených listov
  • 300 g toastového chlebu
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • 1 lyžička worchestrovej omáčky
  • 300 g lososa
  • 40 g parmezánu
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 50 g ančovičiek
  • čierne korenie

Postup:

  • Ako prvú si pripravte omáčku. Pomocou mixéra zmiešajte vaječný žĺtok, ančovičky, horčicu, 1 cesnakový strúčik, citrónovú šťavu, worcesterovú omáčku a olivový olej. V prípade potreby pokojne pridajte soľ. Do omáčky pridajte polovicu strúhaného parmezánu.
  • Chlieb si nakrájajte na malé kocky, ktoré opražte na olivovom oleji spolu s druhým strúčikom cesnaku. Cesnak nezabudnite nakrájať na malé kúsky. Krutóny tak dostanú lahodnú cesnakovú vôňu. Opekajte ich pokým nie sú zlatohnedé.
  • V druhej panvici si pripravte lososa nakrájaného na malé kocky. Osoľte a okoreňte ho a bez pridania oleja rýchlo osmažte. Umyte si šalátové listy, natrhajte ich, pridajte omáčku, lososa a poriadne premiešajte. Šalát posypte krutónmi a zvyšným strúhaným parmezánom. Pokiaľ nemáte radi ryby môžete ich nahradiť kuracím mäsom alebo v prípade vegetariánskej verzie orieškami. Dobrú chuť.

Gabriela, sovkusom.ru

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x