Keď si chceme dochutiť obed, veľmi často siahneme po kečupe, majonéze alebo omáčkach, ktoré majú podobné zloženie či tieto produkty obsahujú. Čo v prípade, že sa nám ich chuť už zunovala a dali by sme si pre zmenu niečo nové? Ďalším dôvodom, prečo odsúvame kečup je často jeho nelichotivé zloženie a majonézu odmietneme najmä v horúcich dňoch, kedy sa chceme vyhnúť jej rýchlemu skazeniu. Vyskúšajte niektorú z nasledujúcich omáčok a na kečup alebo majonézu si už ani len nespomeniete.
Skvelá chuť, rýchla príprava a zloženie, ktoré máte pod kontrolou. Presne také sú domáce omáčky, ktoré si pomocou nasledujúcich receptov môžete pripraviť aj vy.
20 g kôpru
6 strúčikov cesnaku
1 citrón
1/2 čajovej lyžičky nastrúhanej kôry z citróna
100 ml olivového oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
Kôpor si nasekáme na drobné kúsky a prelisujeme si k nemu cesnak. Pridáme nastrúhanú kôru z citróna a ak chcete, tak aj trochu citrónovej šťavy. Zalejeme to 100 ml olivového oleja a všetko dobre premiešame. Dochutíme soľou a korením a podávame napríklad s mäsom. Touto omáčkou však skvele doplníte chuť čerstvých šalátov, napríklad uhorkového.
15 kusov cherry paradajok
1 strúčik cesnaku
20 g pažítky
1 čajová lyžička octu balsamico
1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
1 polievková lyžica olivového oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
Paradajky prekrojíme na polovice a pridáme ich do mixéra spolu s cesnakom a pažítkou, ktorú môžeme vymeniť aj za zelenú cibuľku. Všetko zmixujeme na pastu, do ktorej potom primiešame balsamico, olivový olej a paradajkový pretlak. Dochutíme soľou a korením a môžeme si vychutnať skutočnú príchuť Španielska.
3 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice octu balsamico
1 strúčik cesnaku
soľ a čierne korenie podľa chuti
petržlenová vňať
Strúčik cesnaku si prelisujeme alebo rozdrvíme a zalejeme ho balsamicom a olivovým olejom. Pridáme na jemno nakrájanú petržlenovú vňať, ktorá zálievku krásne prevonia. Dochutíme korením a všetko dobre premiešame. využívame ako zálievku na zeleninové šaláty.
2 strúčiky cesnaku
1 uhorku
125 ml bieleho jogurtu
1 polievková lyžica olivového oleja
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
20 g kôpru
Najprv si uhorku najemno nastrúhame a vytlačíme z nej všetku prebytočnú šťavu. Môžeme ju aj trochu osoliť a nechať postáť, vďaka čomu pustí ešte viac šťavy. Následne k nej pridáme prelisovaný cesnak, zalejeme ju olejom a citrónovou šťavou a potom všetko zmiešame s bielym jogurtom. Dochutíme soľou a čiernym korením a tiež na jemno nakrájaným kôprom. Všetko dobre premiešame a následne podávame túto grécku pochúťku.
4 polievkové lyžice vody
1 čajová lyžička kukuričnej múky
2 polievkové lyžice cukru
2 polievkové lyžice octu
1 polievková lyžica sójovej omáčky
3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
10 polievkových lyžíc paradajkového pyré
V malom hrnci si rozmiešame vodu s múkou a zohrievame. Následne do ďalšej panvice dáme cukor, ocot, paradajkové pyré, pomarančovú šťavu a sójovú omáčku a všetko dobre premiešame. Keď je zmes horúca, prilejeme vodu s múkou a znova miešame. Omáčku podávame ešte teplú napríklad k mäsu.
60 g bazalky
2 strúčiky cesnaku
50 g parmezánu
3 polievkové lyžice píniových orieškov
100 ml olivového oleja
soľ podľa chuti
Očistíme si cesnak a prekrojíme ho na polovice alebo tretiny. Listy bazalky tiež umyjeme a osušíme. Následne dáme do mixéra cesnak, listy bazalky, píniové oriešky a na jemno nastrúhaný parmezán. Pridáme tretinu olivového oleja a trochu soli. Všetko zmixujeme na pastu a následne po premiestnení do menšej nádoby prilievame po troške olivový olej, pokiaľ nedosiahneme jednoliatu konzistenciu. Dochutíme soľou a môžeme pridať trošku citrónovej šťavy.
200 g taveného syra
10 ml rastlinného oleja
200 ml smotany
3 polievkové lyžice píniových orieškov
50 g tvrdého syra
soľ a korenie podľa chuti
najprv si nastrúhame tvrdý syr a následne ho pridáme do penvice k smotane, tavenému syru a oleju, ktoré sme rozmiešali. Varíme na malom ohni, pokiaľ omáčka nezačne vrieť. Potom do nej pridáme korenie, soľ a píniové oriešky, všetko dobre zamiešame a varíme ešte asi 3 minúty. Omáčku podávame teplú.
Tieto omáčku dodajú chuť akémukoľvek jedlu. Pridajte ich k pečenému alebo grilovanému mäsu, rybám, zalejte nimi zeleninový šalát alebo dochuťte cestoviny. Výber je len na vás.
(Jana L), vkurselife.com