Caesar šalát patrí k neodmysliteľnej súčasti mnohých reštaurácií celého sveta. Základnými surovinami tejto diétnej pochúťky sú krutóny, vajíčka a samozrejme zelenina. Pre zaujímavosť, tento šalát vôbec nie je pomenovaný po významnom rímskom cisárovi. Prišiel s emigrantom Caesarom Cardinim, ktorý vlastnil reštauráciu „At Caesar“ na okraji Mexika v blízkosti Hollywoodu. Keď v Amerike vypukla veľká hospodárska kríza, mnoho Američanov sa vtedy vybralo do Mexika. Preto Cardini svojím zákazníkom pripravil jedlo zo surovín, ktoré našiel v kuchyni: šalát, krutóny, vajcia, maslo, citrón a cesnak. Jedlo si rýchlo všetci obľúbili a tak bolo pomenované na počesť Caesara Cardiniho.
Budeme potrebovať:
- rôzne druhy šalátových zelených listov
- 300 g toastového chlebu
- 1 vaječný žĺtok
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- 1 lyžička worchestrovej omáčky
- 300 g lososa
- 40 g parmezánu
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 50 g ančovičiek
- čierne korenie
Postup:
- Ako prvú si pripravte omáčku. Pomocou mixéra zmiešajte vaječný žĺtok, ančovičky, horčicu, 1 cesnakový strúčik, citrónovú šťavu, worcesterovú omáčku a olivový olej. V prípade potreby pokojne pridajte soľ. Do omáčky pridajte polovicu strúhaného parmezánu.
- Chlieb si nakrájajte na malé kocky, ktoré opražte na olivovom oleji spolu s druhým strúčikom cesnaku. Cesnak nezabudnite nakrájať na malé kúsky. Krutóny tak dostanú lahodnú cesnakovú vôňu. Opekajte ich pokým nie sú zlatohnedé.
- V druhej panvici si pripravte lososa nakrájaného na malé kocky. Osoľte a okoreňte ho a bez pridania oleja rýchlo osmažte. Umyte si šalátové listy, natrhajte ich, pridajte omáčku, lososa a poriadne premiešajte. Šalát posypte krutónmi a zvyšným strúhaným parmezánom. Pokiaľ nemáte radi ryby môžete ich nahradiť kuracím mäsom alebo v prípade vegetariánskej verzie orieškami. Dobrú chuť.
Gabriela, sovkusom.ru