TOP 5 polievok, ktoré sú plné vitamínov

Loading...
(4 / 5)

Polievka je jedlo, ktoré by ste si mali dopriať minimálne trikrát do týždňa. Dokáže človeka zohriať, a nakopnúť, keď máte chrípku. Je v nej mnoho vitamínov. Existuje však veľké množstvo druhov tejto lahodnej pochúťky. Krémová či klasická zeleninová, obe majú svoje výhody. My pre vás máme recepty na 5 zdravých polievok plných vitamínov.

Krémová hrachová polievka

Na polievku budeme potrebovať:

  • 1 pohár suchého hrášku
  • 1 lyžicu múky
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 3 lyžice mlieka
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  • Na začiatok si zalejte hrášok horúcou vodou a nechajte 2-3 hodinky odpočívať. Po 3 hodinách zlejte vodu a vložte ho do hrnca s novou vodou. Nechajte variť, kým hrášok nezmäkne. K uvarenému hrášku pridajte cibuľu, cesnak a 2 lyžice oleja. Nechajte chvíľku povariť a následne pridajte múku zmiešanú s vodou.
  • Po chvíľke varenie pridajte mlieko a nechajte znovu povariť približne 5 minút. Nakoniec pridajte soľ a korenie podľa vlastnej chuti. Keď je polievka uvarená môžete ju rozmixovať. Rozmixovanú polievku môžete podávať spolu s domácimi cesnakovými krutónmi.

Syrovo-špenátová polievka

Budeme potrebovať:

  • 100 g špenátu
  • 1 mrkvu
  • 4 zemiaky
  • 300 g hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľu
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ

Postup:

  • Ako prvé si dajte variť hovädzie mäso, kým nebude dokonale mäkké. Keď je hotové, zlejte vývar. Do vývaru pridajte zemiaky, nakrájanú cibuľu a na jemno postrúhanú mrkvu. Varte, kým zelenina nebude mäkká. Nakoniec pridajte nakrájaný špenát, strúhaný syr, soľ a korenie. Všetko nechajte spolu ešte pár minút povariť. Podávajte spolu s plátkami hovädzieho mäsa.

Zeleninová polievka

Budeme potrebovať:

  • 200 g karfiolu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibuľu
  • 2 paradajky
  • 3 zemiaky
  • 1 papriku
  • 100 g zelenej fazuľky
  • 50 g masla
  • 100 g jogurtu

Postup:

  • Priveďte zeleninový vývar do varu a pridajte k nemu na jemno nakrájanú cibuľku, karfiol a fazuľku. Zemiaky nakrájate na malé kocky spolu s paradajkami a paprikou. Pridajte ich do vývaru aj s maslom. Nakoniec polievku dochuťte soľou podľa vlastnej potreby. Jogurt môžete použiť nakoniec už k podávaniu.

Krémová hubová polievka

Budeme potrebovať:

  • 1,5 l vody
  • 200 g sušených húb
  • 2 cibule
  • 1 mrkvu
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g smotany na varenie
  • soľ

Postup:

  • Namočte si hríby na 2-3 hodinky do vody. Do hrnca si dajte zemiaky a varte ich, kým nie sú na poli mäkké. K takto pripravených zemiakom pridajte cibuľu, nastrúhanú mrkvu a cesnak. Po 5 minútach varenia pridajte hríby a soľ podľa chuti.
  • Polievku varte, kým nie sú všetky suroviny mäkké. Nakoniec pridajte krém a polievku rozmixujte. Podávajte s opraženými hubami.

Cviklová polievka s kozím syrom

Budeme potrebovať:

  • 1 mrkva
  • 50 g zeleru
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 repu
  • 3 zemiaky
  • 100 g kozieho syra
  • drvený koriander
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  • Varte repu, kým nie je úplne mäkká. Dajte si variť vývar a počkajte, kým úplne nevrie. Pridajte do neho mrkvu, zeler a cibuľu nakrájanú na kocky. Po 10 minútach pridajte nakrájané zemiaky a počkajte, kým všetko nezmäkne.
  • Pridajte uvarenú červenú repu a po 5-7 minútach môžete polievku rozmixovať. Hotovú polievku podávajte spolu s kozím syrom.

Foto: pixabay, Gabriela, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x