Čierne ríbezle majú svoju charakteristickú chuť. Sú kyslasté, horkasté, no zároveň aj nasladlé. Ideálne sú do koláča, no pripraviť z nich môžete aj likér, ktorý je plný vitamínov. Pri výrobe aspoň viete, čo všetko do likéru dávate, no treba si dávať pozor na hygienu. Neochutnávajte prstami ani fľašu či lyžicu, ktorou miešate neolizujte. Zamedzíte tak vzniku plesní a likér vám vydrží dlhšie.
Na ríbezľový likér a sirup budeme potrebovať:
- 2 kilogramy ríbezlí
- 4,5 litrov vody
- 1,5 kilogramu cukru
Postup:
- Bobule neumývajte, len ich dobre poprezerajte a odstráňte nečistoty. Potom ich rozmixujte, pomeľte v mlynčeku alebo inak rozdrvte. Vo vode v hrnci si rozpustite cukor a pridajte ríbezle. Chvíľu povarte.
- Hrniec uzatvorte a dajte ho na teplejšie miesto, kde ho necháte postáť pár dní. Potom likér prelejte do fľašiek, dobre uzatvorte a skladujte na chladnejšom mieste, napríklad aj v chladničke. Nie je to len likér, ale aj sirup, ktorý si môžete ešte riediť s vodou alebo minerálkou. Stačí, keď ho po prevarení precedíte a dáte do sklenených fliaš. Ideálny do letného počasia. Keď ho však necháte kvasiť dlhšie, deťom ho nepodávajte, jedná sa už totiž o alkoholický nápoj.
Lucia M.