Ríbezľový džem

Loading...
(4.1 / 5)

Leto je ten čas, kedy sa oplatí odložiť si niečo z bohatej úrody aj na neskôr. Obľúbené sú zaváraniny, ktoré sa hodia k jedlám či do koláčov. Dnes vám však prinášame extra jednoduchý recept na lahodný ríbezľový džem. Krásna sýta farba a len dve suroviny, ktoré však stačia na to, aby ste sa po ochutnaní tejto dobroty zalizovali. Doprajte si potešenie aj v zimných mesiacoch. Po otvorení pohárov s týmto džemom si pripomeniete vôňu leta a chuť ovocia kedykoľvek. 

Veľmi rýchly recept, ktorý zvládne pripraviť aj začiatočník.

Budeme potrebovať:

1 kg ríbezlí

1 pohár vody

1 kg cukru

Postup:

Prichystáme si čerstvé červené ríbezle a umiestnime ich do sitka. Premyjeme ich poriadne vodou, aby sme zmyli nečistoty alebo prípadný hmyz či pavučiny. Následne z nich odstránime všetky vetvičky alebo lístky. Tento krok potrebujeme urobiť dôkladne, aby nám na džem ostali len samotné bobule. Následne si vezmeme hrniec, v ktorom budeme džem variť a dáme do neho pohár vody a dáme variť. Vodu však nenecháme zovrieť, potrebujeme ju len zohriať na horúcu. Medzitým, kým sa nám voda zohrieva si všetky ríbezle rozmixujeme. Mixujeme pokiaľ nezískame hladkú hmotu. Potom ich precedíme pomocou sitka, aby sme sa zbavili drobných kôstok a tvrdších častí. Cez sito sa tak do vody dostane len jemná zmes, ktorú vo vode rozmiešame. Následne hneď pridáme cukor a plameň na sporáku stiahneme na minimum. Všetko miešame, pokiaľ sa cukor neroztopí a džem necháme potom variť asi 30 až 40 minút. Premiešavame ho a nemôžeme zabudnúť odstraňovať penu, ktorá sa na povrchu džemu bude vytvárať.

Džem varíme, až pokiaľ nemá dobrú konzistenciu. Ak to nevieme určiť, stačí, ak trochu džemu naberieme na lyžičku a kvapneme na studený tanierik. Ak si džem po vychladnutí drží pekne tvar a nerozteká sa po okrajoch, je dobrý. Vedy ho môžeme odstaviť zo sporáka a nalievať do sklenených pohárov na zaváranie. Tie potom otočíme hore dnom a necháme v utierke zabalené do druhého dňa, aby poriadne vychladli. Tento džem sa skvele hodí na koláče, pečivo (najmä čerstvú vianočku), ako vrchná vrstva na cheesecake alebo ho využijeme pri pečení.

Veríme, že vám tento jednoduchý recept pomôže vytvoriť lahodný džem, ktorý bude chutiť každému v rodine.

Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x