Skúšali ste už niekedy účinky domáceho piva na zdravie? Ak nie, je načase pripraviť si pivo určené práve na takéto použitie. Dokonale zachráni telo vyčerpané od vysokých letných teplôt, pozitívne vplýva na gastrointestinálny trakt a napomáha tráveniu.
Oproti tomu, čo si kúpite v obchode je iné, lenže tisícnásobne zdravšie. Pivo kupované v obchodoch sa síce originálnemu domácemu pivu podobá farbou a chuťou, no výživové hodnoty sú na bode mrazu. Ak ste ochotní stráviť pri varení trochu času, poďte do toho s nami.
800g ražného chleba
2 PL medu
400g cukru
2 ČL sušeného droždia
50g hrozienok
10l vody
Nakrájajte ražný chlieb na kocky a dajte ich na čistý plech. Rúru predhrejte na maximálnu teplotu pri programe sušenia. Kocky chleba vyberte, keď budú celkom suché.
Pripravte si hlboký a veľký hrniec a nasypte doň vysušený chlieb, cukor a hrozienka. Med si rozpustite v pohári teplej vody. Po rozpustení do medovej vody nasypte sušené droždie a dobre zamiešajte.
Pridajte zmes do hrnca s chlebom a ostatnými ingredienciami. Všetko zalejte teplou vodou, prikryte gázou a nechajte na teplom mieste odležať 2 dni. Ak robíte kvas v lete a je vonku horúco, celkom postačí, ak ho necháte odstáť 1 deň. Zmes kontrolujte a keď sa na povrchu začne objavovať pena, hustým sitkom ju odoberte. Vtedy je zmes pripravená na ďalšie použitie.
Zmes prelejte do hrnca cez gázu tak, aby vám stiekla len tekutina, nič viac. Všetko zvyšné musí ostať v gáze. Tekutinu nalievajte do pohárov alebo fliaš, ktoré ste predtým vysterilizovali. Všetko dajte na 24 hodín do chladničky a po jednom dni usadenia môžete pivo ochutnať.
Nezabúdajte, že v plastovej fľaši by sa tekutiny nemali zdržať dlho, preto všetko uzatvárajte do skla. Čím silnejšie chlieb v rúre vysušíte, tým bude tmavšia farba kvasu. Dávajte však pozor, tento nápoj je mierne horký, bez umelých farbív a konzervantov. Možno sa vám pri prvom ochutnaní bude zdať čudný, no verte, že pijete len čisté produkty z prírody. Ak si na takýto nápoj zvyknete, verte, že normálne pivo už nebudete chcieť piť. Samozrejme, produkovať sa v domácej kuchyni dá iba v malom množstve, no uznajte, že jeho výroba je absolútne nenáročná, nenákladná a výsledok stojí za niekoľkodňovú námahu. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru