Spravte svoj obed s kuracím mäsom o niečo chutnejším, originálnejším a nápaditejším. Je čas na zmenu! Pripravte si jednu z piatich fantastických omáčok, ktoré sa hodia najmä ku kuraciemu mäsu, no využijete ich aj k rybám či rôznym syrom. Pochutnáte si na nich aj na grilovačke. Na ktorú z nich sa necháte zlákať?
Ak máte radi pálivé, sladké či kyslé omáčky, máme pre vás na výber. Zakaždým môže váš obed s kuracím mäsom chutiť inak.
120 ml sójovej omáčky
1 lyžička ryžového octu
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
1 polievková lyžica sezamového oleja
štipka cesnakového korenia
15 g strúhaného zázvoru
300 ml vody
90 g cukru
Zázvor si nastrúhame úplne na jemno. Vodu zmiešame so sójovou omáčkou a rozmiešame v nej cukor, škrob a cesnakové korenie. Primiešame zázvor a všetko zahrievame na nízkej teplote. Keď začne vrieť, pridáme ocot a sezamový olej, rozmiešame a necháme variť ešte asi minútu. Túto omáčku môžete používať ideálne ku kuraciemu alebo kačaciemu mäsu, no hodí sa i k lososovi alebo zeleninovému šalátu.
130 g horčice
150 g medu
3 polievkové lyžice sójovej omáčky
2 cibule
20 g čerstvého zázvoru
Cibuľu nakrájame a narýchlo orestujeme na minimálnom množstve oleja so sójovou omáčkou. Následne cibuľu s omáčkou dáme do mixéra, pridáme strúhaný zázvor a rozmixujeme na jemnú kašu. Pridáme zvyšné ingrediencie a omáčka je hotová.
1 zväzok čerstvej mäty
1 strúčik cesnaku
1 polievková lyžica limetkovej šťavy
120 ml kefíru
20 g čerstvého zázvoru
štipka soli
štipka chilli papričiek alebo korenia
Cesnak očistíme a nakrájame, zázvor nastrúhame a a mäte otrháme listy. Všetko spolu v mixéri rozmixujeme na kašu. Pridáme kefír a znovu rozmixujeme. Dochutíme zvyšnými ingredienciami a omáčku môžeme podávať s mäsom. Omáčkou však môžeme zaliať aj surové mäso a necháme ho s ňou piecť či grilovať.
270 g brusníc
1 pomaranč
1/2 cibule
1 polievková lyžica medu
2 polievkové lyžice oleja
Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky. Na rýchlo ju osmažíme na oleji. Následne k nej pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, šťavu z pomaranča, brusnice a med a na malom plameni varíme asi 10 minút. Brusnicová omáčka sa hodí k mäsu, rybám i syrom.
4 až 5 strúčikov cesnaku
1 až 3 chilli papričky
120 ml vody
120 g cukru
60 ml ryžového octu
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
Cesnak očistíme a na jemno nakrájame alebo prelisujeme. Papričky nakrájame na čo najmenšie kúsky. Cesnaka chilli dáme do hrnca a pridáme k nim ryžový ocot, vodu a cukor. Premiešame a na malom plameni za občasného miešania necháme variť asi 25 minút. Na záver rozmiešame škrob v troške vody a primiešame ho do omáčky. Miešame pokiaľ zhustne a môžeme podávať.
Ktorá omáčka vás očarila najviac? Každá stojí za vyskúšanie, takže vám prajeme dobrú chuť!