Najlepší hlivový perkelt s haluškami

Loading...
(4 / 5)

Máte radi paprikáš alebo perkelt? Každý toto jedlo volá trochu inak, hlavný rozdiel je, že do perkeltu by nemala ísť smotana, no oba názvy sa už akosi udomácnili. Dnes sme šampiňóny sme vymenili za hlivu ustricovú, ktorá je známa svojimi blahodarnými účinkami pre telo. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrea Čorbová (@adus_ik)

Na hlivový perkelt budeme potrebovať:

  • 300 gramov hlivy ustricovej
  • 1 menšiu cibuľu
  • smotanu na varenie
  • čierne korenie
  • soľ
  • mletú červenú papriku
  • drvenú rascu
  • olej
  • maslo
  • hladkú múku
  • citrónovú šťavu

Hlivový perkelt si pripravíme nasledovne:

  • Hlivu si očistíme od nečistôt a pokrájame na menšie kúsky. Podobne nakrájame aj cibuľu. Tú si opražíme na oleji a dochutíme soľou, korením a mletou červenou paprikou. Na podusenú cibuľu pridáme hlivu a dobre premiešame. Podlejeme troškou vody a necháme dusiť asi 30 minút.
  • Keď nám hliva zmäkne, podlejeme ju smotanou. Smotanu si však najskôr zmiešame s troškou múky, urobíme tzv. zátrepku a podlievame. Ak by bola omáčka príliš hustá, prilejeme trochu vody. Múky dáme naozaj len máličko, ani nie jednu lyžicu, nechceme mať z omáčky kašu a následne riediť.
  • Omáčku necháme variť a dochucujeme citrónovou šťavou a ak je potrebné, ešte dosolíme a dokoreníme. Na záver zjemníme troškou masla a necháme chvíľku povariť. Perkelt podávame s haluškami alebo s cestovinou či ryžou. Dobrú chuť.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x