Mätový sirup je ozajstná dobrota. Okrem toho, že si ho v lete môžete naliať do plného džbánu s vodou, citrónom a ľadom, v zime rovnako zapasuje do čaju. Jemná mätová chuť je osviežujúca a na toto obdobie ideálna. Vedeli ste, že mäta organizmus prirodzene ochladzuje?
- 5 l vody
- 4 hrste čerstvej mäty
- 4 ks citrónu
- asi 5 cm nastrúhaného zázvoru
- 2 kg cukru
- kyselina citrónová podľa chuti
Postup:
- Vodu si v hrnci prevaríme a necháme ju vychladnúť. Do vody následne vhodíme asi 4 hrste mäty, vyžmýkame tri citróny a jeden citrón si nakrájame na tenké kolieska. Pridáme aj nastrúhaný zázvor.
- Takto necháme tekutinu postáť 48 hodín. Po dvoch dňoch všetko precedíme cez utierku a dáme variť spolu s cukrom. Kyselinu citrónovú pridávame podľa chuti. Privedieme k varu a miešame. Sirup nesmie vrieť, preto varíme len na slabom ohni. Horúci sirup nalejeme do fliaš a uzavrieme. Skladujeme v chladničke. Dobrú chuť.