Domáci vaječný likér

Loading...
(3.3 / 5)

Vaječný likér je pre mnohých skutočnou lahôdkou a je nesmierne obľúbený nielen počas Vianoc. Ak si ho však pripravíte doma, rozhodne ho už v obchode kupovať nebudete. Tá chuť sa nedá porovnať a hotový ho máte ozaj za malú chvíľku.

Veľmi jednoduchá príprava a len zopár surovín. Výsledok je však skutočne famózny. Pripravte si doma vaječný likér podľa tohto receptu.

Budeme potrebovať:

8 vaječných žĺtkov

150 ml plnotučného mlieka

250 ml šľahačkovej smotany

240 g cukru

1 vanilkový lusk (alebo vanilková aróma)

500 ml bieleho rumu (môže byť aj brandy)

Postup:

Najprv si do misy oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky si môžeme nechať na prípravu iných pokrmov, keďže v tomto recepte využijeme len žĺtky. K žĺtkom pridáme cukor a šľaháme, až pokiaľ nevytvoríme nadýchanú a hutnú zmes. Po niekoľkých minútach by sa nám mal vytvoriť hladký krém, cukor by mal byť úplne rozpustený. Počas šľahania žĺtkov (môžeme ich nechať šľahať aj v kuchynskom robote) by sme už mali mať prichystané mlieko so šľahačkovou smotanou v hrnci. Necháme ich variť na malom plameni a pridáme k nim vnútro z vanilkového lusku. Občas trošku premiešame ale necháme mlieko a smotanu, aby sa postupne zahrievali. Keď vidíme, že nám bude mlieko a smotana už už vrieť, ihneď sporák vypneme a odstavíme od zdroja tepla. Premiešame a pomaličky vylejeme k vyšľahanému krému zo žĺtkov z cukru. Robíme to za stáleho šľahania, ktoré však stiahneme na nižšie otáčky. Ešte trošku šľaháme na nízkej rýchlosti a potom, keď sú ingrediencie prepojené vylejeme všetko do hrnca, kde sa varilo mlieko. Zmes by mala byť riedka. Za stáleho miešania (ideálne s kuchynskou metličkou) zmes na malom plameni varíme približne 10 minút, respektíve pokiaľ trošku nezhustne. Je dôležité ju stále miešať, pretože by sa nám mohli urobiť hrudky. Následne odstavíme zo sporáka a ešte pár minút miešame. Na záver môžeme pridať biely rum alebo brandy a znovu pár minút miešame. Potom môžeme hotový vaječný likér naliať do pripravených fliaš a skladujeme v chlade. Je dobré nechať vaječný likér postáť aspoň tri dni, až potom ho konzumovať.

Ak sa bojíte, aby sa vám zmes nezrazila, môžete najprv vyšľahať žĺtky s cukrom vo vodnom kúpeli a následne k nim pridať horúce mlieko so smotanou a ešte chvíľu miešať. Ak sa vám zmes počas pripravovania trošku zrazila, nemusíte ju vylievať. Nie je to žiadna katastrofa. Stačí ju len precediť cez sito a následne nalievať do fliaš. Likér nevyužijete len ako lahodný nápoj, môžete ním poliať palacinky (samozrejme, ak nie sú určené deťom), pridávať ho do krémov zákuskov alebo ním poliať korpus, ktorý bude skvele šťavnatý. Hodí sa aj do smotanovo-zmrzlinových pohárov alebo do kávy.

Veríme, že vám likér podľa tohto receptu bude chutiť.

Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x