Majonéza je veľmi dôležitým dochucovadlom mnohých jedál a bez jej chuti to nie je ono. Skúste si však majonézu pripraviť doma a uvidíte, že to môže byť aj omnoho lepšie! Aj keď existuje mnoho receptov, vo väčšine sa vyskytujú surové vajcia, z ktorých má veľa ľudí obavy. Pripravte si preto jednoduchšiu ale o to chutnejšiu verziu majonézy bez vajec. Pripravíte ju len z kyslej smotany a zopár ďalších ingrediencií. Chutí ozaj famózne a skvele podčiarkne chuť akéhokoľvek jedla.
V dnešnej dobe si veľa ľudí potrpí na domáce výrobky. Mať prehľad o zložení, ktoré je bez konzervantov a obsahuje kvalitné ingrediencie je naozaj oveľa lepšia voľba. Naučte sa preto pripraviť aj chutnú majonézu, ktorú máte hotovú behom chvíľky.
3 polievkové lyžice olivového oleja
7 polievkových lyžíc kyslej smotany (čo najviac percentnej)
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
0,5 čajovej lyžičky mletej bielej horčice (môžete nahradiť 1 čajovou lyžičkou horčice)
štipka soli
štipka cukru
štipka cesnakového prášku (alebo zmes cesnak a cibuľa)
Najprv si pripravíme zmes korenia a dochucovadiel spolu s olivovým olejom. Do olivového oleja pridáme soľ a cukor a poriadne ich rozmiešame, aby sa v oleji rozpustili. Potom pridáme mletú bielu horčicu v prášku, no ak ju doma nemáte, môžete ju nahradiť obyčajnou plnotučnou horčicou. Horčica v prášku má však oveľa lahodnejšiu chuť. Potom pridáme štipku cesnakového prášku, pokojne môžete využiť aj zmes cesnaku a cibule v prášku. Ak máte nejaké obľúbené bylinky, pokojne ich pridajte. Všetko znovu dobre rozmiešame v olivovom oleji, aby sa ingrediencie prepojili. Na záver pridáme šťavu z čerstvého citróna, bude nám stačiť jedna polievková lyžica. Keď všetky suroviny v olivovom oleji rozmiešame, pridáme ich ku kyslej smotane a pomocou kuchynskej metličky poriadne miešame, pokiaľ nevznikne jedna homogénna zmes. Smotanu by sme si mali vyberať podľa percent, čím vyššie percento, tým lepšie. Ak držíte diétu a chcete sa vyhnúť vyššiemu množstvu kalórií, smotanu v recepte môžete vymeniť za biely jogurt, čo ale mierne uberie na celkovej chuti hotovej majonézy.
Hotovú majonézu skladujeme v chladničke a môžeme ju pridávať do šalátov alebo k obľúbeným jedlám s mäsom. Hodí sa i na pečené zemiaky alebo k hamburgeru. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: Jana, sovkusom.ru