Moja babička bola neskutočná pekárka. Ako dieťa si pamätám na mnoho koláčov, avšak až teraz, keď zomrela, dostali sme sa s mamou pri vypratávaní jej vecí k zošitu, kde si písala recepty na sladkosti. A našli sme hotový poklad, pretože najlepší „nedeľný“ zákusok aký si od babičky pamätám, bola mokrá čokoládová torta.
Rozhodla som sa, že sa s receptom na tento dokonalý koláč s vami podelím. Aj keď babička bola skvelá pekárka aj kuchárka, tento recept nie je vôbec zložitý. Netrvá dlho a výsledok môžete servírovať tak pre návštevu, ako na rodinných oslavách, či v nedeľu po obede pre rodinu. Zaručene sa budete zalizovať.
2 hrnčeky hladkej múky
1 lyžička soli
1 lyžička prášku do pečiva
2 lyžičky sódy bikarbóny
3/4 šálky kakaa (ideálne na pečenie, ale môže byť aj obyčajné)
2 šálky cukru
1 šálka oleja
1 šálka uvarenej kávy
1 šálka mlieka
2 väčšie vajcia
1 lyžička vanilkovej arómy
1 šálka mlieka
5 lyžíc hladkej múky
1/2 šálky zmäknutého masla
1/2 šálky stuženého tuku
1 hrnček cukru
1 čajovú lyžičku vanilkovej arómy
Rúru si predhrejeme na 220 stupňov. Do misky si dáme všetky suché prísady a dobre premiešame. Potom pridávame olej, kávu a mlieko. Všetko spolu vymiešavame pri strednej rýchlosti cca 1 minútu. K vymiešanej hmote pridáme vajcia a vanilkovú arómu a miešame ešte približne 2 minúty.
Cesto pečieme približne 23-30 minút, no všetko záleží od vašej rúry, moja pečie dosť rýchlo a intenzívne. Cesto si pre istotu kontrolujte a ak sa vám bude zdať, že je stále nedopečené, skúste pridať teplotu.
Keď je cesto upečené, necháme ho 10 minút vychladiť a prerežeme, aby nám ostali dve okrúhle časti. Medzitým si pripravíme ľadovú mliečnu plnku. V hrnci si varte mlieko a múku až kým nezhustne.
Kým sa nám hustá zmes chladí, v miske si zmiešame zmäknuté maslo, stužený tuk, cukor a vanilkovú arómu. Pridajte do vychladenej mliečnej zmesi a miešajte ešte 10 minút. Potom plnku natrite medzi cesto a po celej torte.
Vynikajúci zákusok je hotový! Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), tasteofhome.com