Nakladané citróny, je je niečo, čo pochádza zo stredomorskej kuchyne, no verím, že to oceníte aj vy. Tí, ktorí si nemôžu dovoliť drahé dovolenky pri mori, či ochutnávanie tradičnej kuchyne tej ktorej krajiny, tí si môžu túto chuťovku pripraviť aj doma. Základom je kúpiť naozaj kvalitné citróny najlepšie v bio kvalite. Ak milujete šaláty, lahodné prílohy, toto je recept pre vás. Existujú dve varianty ako sa do tohto receptu pustiť. Buď použijete aj nejaké tie koreniny, alebo si vystačíte aj bez nich. Je to len a len na vás.
8 citrónov v bio kvalite
150 gramov morskej soli
3/4 lyžičky kardamómu
3 lyžičky mletého koriandra
2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžičky feniklových semienok
1 bobkový list
Citróny si najskôr dôkladne umyjeme a urobíme do nich dva pozdĺžne zárezy tak, aby sme ich úplne neprekrojili.
Každý citrón následne naplníme kopcovitou lyžicou soli. Citróny vložíme do sklenenej nádoby, ktorú sme si predtým sterilizovali.
Pridáme soľ, ktorá nám ostala a všetky ostatné koreniny. Ak chcete len citróny naložené so soľou, koreniny nepridávajte.
Viečko dobre utesnite a nádobu dajte do tmavej miestnosti, kde je izbová teplota. Po 3 dňoch nádobu otvoríme a dobre citróny potláčame tak, aby ich šťava celkom zakryla. Pohár necháme v tmavej miestnosti ďalší mesiac. Takúto fantastickú šťavu môžete potom pridávať do rôznych jedál, najlepšia je však do letných fresh šalátikov, ktorých sa v lete nevieme dojesť. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc