Leto nie je len sezónou oddychu a dovoleniek, ale aj vydarených grilovačiek. Ak patríte v grilovaní k nováčikom alebo je váš repertoár receptov tak trochu jednotvárny, nechajte sa inšpirovať. Prinášame vám tipy, ako pripraviť tie najlepšie špeciality na grile.
Zvládnutá príprava je polovicou úspechu. Začnime výberom grilu. Na trhu nájdete tri typy grilov podľa zdroja tepla. Vyberajte si podľa svojich preferencií:
Okrem grilu a zdroja tepla budete potrebovať už len kvalitný rošt a grilovacie kliešte, prípadne obracačku.
Náš tip: Pred grilovaním potrite rošt olejom pomocou zrolovanej papierovej utierky. Urobte tak najmä v prípade, ak nepoužívate marinádu s obsahom oleja.
Grilovať môžete všetko od kuracej a bravčovej klasiky cez hamburgery a klobásky až po ryby a morské plody. Aby boli vaše mäsové dobroty tip-top, držte sa nasledujúcich tipov.
Obľubujete grilovanú bravčovú krkovičku, rebierka alebo kuracie stehná? Takéto dobroty by mali byť zvrchu chrumkavé a vo vnútri pekne šťavnaté. Dosiahnete to tým, že mäso počas grilovania prikryjete. Použiť môžete poklop grilu alebo hrubší alobal.
Vynikajúcu chuť grilovaných mäsových špecialít zas dosiahnete overenou marinádou, v ktorej necháte mäsko odpočívať 12 až 24 hodín. Pre menej ostrieľaných kuchárov sú výbornou alternatívou hotové marinády alebo priamo napácované mäso. Rozmanitý výber špecialít na gril, ktoré už nemusíte nijako dochucovať, môžete vidieť aj v Lidl letáku. V pohodlí domova si tak premyslíte, čo sa vám zíde, a do predajne prídete takpovediac už na hotové. Najmä pre tých, ktorí sú v samotnom grilovaní zruční, ale pomer ingrediencií im robí vrásky na čele, je takéto predpripravené mäso výbornou voľbou. Nehovoriac o tom, že v Lidl ponuke nájdete aj mnoho vegánskych produktov vhodných na grilovanie, vďaka čomu si príde na svoje oveľa viac zákazníkov ako v iných konkurenčných reťazcoch.
Keďže burgre sú jednoduché na prípravu, aj menej skúsený kuchár sa môže vyhnúť polotovarom a ugrilovať domáci originál. Hovädzie stačí pomlieť a pridať soľ a mleté čierne korenie. Hamburger je vynikajúci vďaka chuti grilovaného mäsa, takže iné ingrediencie nebudete potrebovať. Niektorí kuchári odporúčajú mäso ochutiť až po vytvarovaní placky. Následne položte burgre na gril a opekajte 5 minút z každej strany. Obracajte len raz, aby ste mäso nevysušili.
Ryby sú taktiež skvelou voľbou aj pre menej ostrieľaných kuchárov. Stačí ich potrieť maslom alebo olivovým olejom, dochutiť len soľou a mletým korením. Ak chcete pridať bylinky, zvoľte nasekaný kôpor alebo petržlenovú vňať. Potom už položte rybu na gril a opekajte z každej strany 7 až 15 minút podľa veľkosti.
Náš tip: Rovnako jednoducho pripravíte na grile aj morské plody. Ak máte radi krevety, ochutíte ich len soľou, korením, cesnakom, citrónovou šťavou, následne napichnete na grilovaciu ihlu a môžete grilovať. Postačí im pár minút.
Zelenina na grile je obľúbenou a zdravou pochúťkou. Môžete ju grilovať nasucho alebo potrieť olivovým olejom. Pre dochutenie si vystačíte so soľou, ale výborné sú aj špeciálne koreninové zmesi na grilovanú zeleninu. Zeleninu grilujte pri nižšej až strednej teplote. Väčšie kusy, napr. tekvicu, cibuľu alebo cuketu, krájajte na silné plátky. Menšiu zeleninu, ako cherry paradajky alebo baby mrkvu, grilujte vcelku.
Svojich hostí môžete potešiť takzvanou spálenou paprikou. Celú hrubostennú papriku sprudka grilujte z každej strany tak, aby sa vrchná vrstva kože oddelila vo forme pľuzgierikov. Nebojte sa papriku doslova spáliť. Následne ju vložte do misky a prekryte alobalom alebo fóliou. Po desiatich minútach vrchnú spálenú časť ošúpte, papriku nakrájajte, osoľte a pokvapkajte olivovým olejom.
Na grilovanie sa hodia hutnejšie syry s pevným povrchom, ktoré sa na grile neroztečú. K najobľúbenejším patrí oštiepok, halloumi a camembert. Syr môžete naložiť do marinády, ktorú si kúpite alebo pripravíte podľa vlastného receptu. Postačí však aj potrieť olivovým olejom a ochutiť bylinkami, prípadne korením na grilovaný syr. V tomto prípade môžete soľ vynechať. Ak nemáte istotu, ako sa bude vami zvolený syr pri grilovaní správať, nepokladajte ho priamo na rošt, ale použite alobalovú tácku.
PR článok Innovations