Kapustnica podľa otca Richarda Müllera

(2 / 5)

Kto by si nedal kapustnicu v týchto mesiacoch? A hlavne teraz, keď Vianoce a Nový rok klopú na dvere a nám sa zbiehajú slinky na dobroty, ktorých sa nebudeme vedieť dojesť. Pripraviť slávnostnú a naozaj chutnú kapustnicu je tiež kúsok umenia. Dnes sa s vami o svoju rodinnú receptúru podelí otec speváka Richarda Müllera.

Budete potrebovať:

1,5 kg kyslej kapusty

600g hovädzieho predného

600g bravčového pliecka

2-3 cibule

10 zrniečok čierneho korenia

2 bobkové listy

štipku muškátového oriešku

150ml mlieka alebo vody

100g sušených hríbov

3 PL mletej červenej papriky sladkej

3 l kuracieho bujónu

300g suchej klobásy

1 menšiu čili papričku alebo tabasco podľa chuti

rastlinný olej

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Cibuľu si pokrájajte na drobno a dajte ju smažiť na rozpálený olej. Hovädzie mäso pokrájajte na menšie kocky, umyte ho a pridajte k cibuli, následne prisypte zrniečka čierneho korenia, bobkové listy a štipku muškátového orieška, aby sa kapustnica prevoňala hneď od začiatku. Mäso duste na miernom ohni. V miske s mliekom si zatiaľ namočte sušené hríby, aby zmäkli a boli chutnejšie.

Hovädzie mäso poduste do polomäkka, až potom k nemu pridajte na rovnaké kocky nakrájané bravčové mäso. Poduste a nechajte, aby obe mäsá pustili šťavu, potom pridajte sladkú červenú papriku. V inom hrnci si uvarte bujón.

Po chvíľke dusenia na miernom ohni pridajte do hrnca s mäsom hríby, orestujte ich zhruba 10 minút a potom, keď je už hovädzie takmer mäkké, pridajte kyslú kapustu. Nepremývajte ju. Kapustu premiešajte s mäsom a zalejte horúcim bujónom. Nechajte kapustnicu pomaly variť a po 20-30 minútach ju dochuťte soľou, čili papričkou alebo tabascom. Nakoniec pridajte na menšie kúsky alebo kolieska nakrájanú suchú klobásu. Kapustnicu s klobásou už nevarte! Prajeme dobrú chuť!

zdrojtitulnej fotky: instagram,  (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x