Kapustnica podľa otca Richarda Müllera

(2 / 5)

Kto by si nedal kapustnicu v týchto mesiacoch? A hlavne teraz, keď Vianoce a Nový rok klopú na dvere a nám sa zbiehajú slinky na dobroty, ktorých sa nebudeme vedieť dojesť. Pripraviť slávnostnú a naozaj chutnú kapustnicu je tiež kúsok umenia. Dnes sa s vami o svoju rodinnú receptúru podelí otec speváka Richarda Müllera.

Budete potrebovať:

  • 1,5 kg kyslej kapusty
  • 600 g hovädzieho predného
  • 600 g bravčového pliecka
  • 2-3 cibule
  • 10 zrniečok čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • štipku muškátového oriešku
  • 150 ml mlieka alebo vody
  • 100 g sušených hríbov
  • 3 PL mletej červenej papriky sladkej
  • 3 l kuracieho bujónu
  • 300 g suchej klobásy
  • 1 menšiu čili papričku alebo tabasco podľa chuti
  • rastlinný olej
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy:

  • Cibuľu si pokrájajte na drobno a dajte ju smažiť na rozpálený olej. Hovädzie mäso pokrájajte na menšie kocky, umyte ho a pridajte k cibuli, následne prisypte zrniečka čierneho korenia, bobkové listy a štipku muškátového orieška, aby sa kapustnica prevoňala hneď od začiatku.
  • Mäso duste na miernom ohni. V miske s mliekom si zatiaľ namočte sušené hríby, aby zmäkli a boli chutnejšie.
  • Hovädzie mäso poduste do polomäkka, až potom k nemu pridajte na rovnaké kocky nakrájané bravčové mäso. Poduste a nechajte, aby obe mäsá pustili šťavu, potom pridajte sladkú červenú papriku. V inom hrnci si uvarte bujón.
  • Po chvíľke dusenia na miernom ohni pridajte do hrnca s mäsom hríby, orestujte ich zhruba 10 minút a potom, keď je už hovädzie takmer mäkké, pridajte kyslú kapustu. Nepremývajte ju.
  • Kapustu premiešajte s mäsom a zalejte horúcim bujónom. Nechajte kapustnicu pomaly variť a po 20-30 minútach ju dochuťte soľou, čili papričkou alebo tabascom. Nakoniec pridajte na menšie kúsky alebo kolieska nakrájanú suchú klobásu. Kapustnicu s klobásou už nevarte! Prajeme dobrú chuť!

zdrojtitulnej fotky: instagram,  (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x