3 domáce likéry

Loading...
(0 / 5)

Likéry sa v domácnostiach vyrábali už od nepamäti. Ľudia si nimi spríjemňovali chvíle a zďaleka neboli len nápojom pre ženy. Celkom slušne sa z nich vedeli nacuckať aj páni a o zábavu bolo po večeroch postarané. Dnes vám ukážeme tri najlepšie recepty na tradičné domáce likéry.

Taliansky likér z červeného hrozna

Budete potrebovať:

500g červeného hrozna

500ml čistého alkoholu

300ml vody

300g cukru

1 tyčinka škorice

3 nožičky klinčeka

sovkusom.ru

Bobule hrozna oberte zo strapcov a umyte. Dajte ho do väčšej uzatvárateľnej nádoby a mierne ho roztlačte. Pridajte k nemu klinčeky, škoricu, 150g cukru a zalejte alkoholom. Nádobu zatvorte a dobre pretrepte. Odložte zmes na tmavé miesto a nechajte ju tam lúhovať približne 2 až 4 týždne. Nádobu pravidelne pretrepávajte.

Po dvoch týždňoch preceďte vylúhovanú tekutinu cez husté sitko, alebo gázu a pridajte zvyšných 150g cukru a vodu. Všetko spolu krátko povarte a ochlaďte. Potom likér rozlejte do tmavých fľašiek, dobre uzatvorte a uložte na tmavé miesto. Po desiatich dňoch bude likér stopercentne pripravený na pitie.

Originálne Basilicello

Budete potrebovať:

450g čerstvej bazalky

4 citróny

750 ml 95% alkoholu

750ml vody

500g cukru

sovkusom.ru

Bazalku umyte a vysušte, citróny očistite od kôry a nakrájajte na menšie kúsky. Bazalku aj s kúskami citrónu dajte do hlbšej uzatvárateľnej nádoby, zalejte alkoholom a zatvorte na 10 dní na tmavé miesto.

Po desiatich dňoch si z cukru a vody uvarte sladký sirup, ochlaďte ho a pridajte ho do bazalkovej zmesi s alkoholom. Dobre všetko pretrepte a rozlejte do fliaš. Dajte ho do chladničky a nechajte ho približne týždeň postáť. Likér sa môže zakaliť, no je to normálna reakcia, nie vada.

Pravý orechový likér

Budete potrebovať:

200g jadier vlašských orechov

300ml koňaku, alebo brandy

1 tyčinku škorice

2 nožičky klinčekov

200ml vody

150g cukru

1 balíček vanilkového cukru

1 ČL pomarančovej kôry

1 ČL citrónovej kôry

sovkusom.ru

Orechy si zľahka opečte na suchej panvici, aby pustili chuť, potom ich dajte do nádoby a ešte horúce zalejte koňakom. Zatvorte nádobu a odložte ju na tmavé miesto na 3 týždne. Nezabudnite orechy čas od času pretrepať.

Potom zlejte tekutinu cez sitko, orechy nevyhadzujte. Z cukru a vody si uvarte sirup, pridajte škoricu a klinčeky, citrónovú kôru aj pomarančovú kôru a pridajte k orechovému alkoholu. Premiešajte všetko spolu, vráťte orechy k zmesi a počkajte ešte 3 dni. Potom likér rozlejte do fliaš a odložte na tmavé miesto. Po 2-3 mesiacoch bude pripravený tak, ako má byť.

Aký likér doma pripravujete vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x