S chladnejším a sychravejším počasím prichádza aj chuť na niečo voňavé, teplé a najmä chutné. Krémová polievka zo šampiňónov je tým správnym riešením, ako si spríjemniť deň, v ktorom na pohľad nič príjemné nečaká. Je veľmi jednoduchá a budú ju milovať aj odporcovia hríbov.
Táto verzia krémovej šampiňónovej polievky je oproti bežným „šampiňónkam“ iná. Pridáva sa do nej víno a voňavé bylinky. Keď ju po prvý krát ochutnáte, budete mať pocit, že ste sa ocitli v lese pri ohni a stane sa z vás malá divožienka. Magická a trochu štipľavá vôňa cesnaku v spojení s tymianom a maslovou chuťou šampiňónov vás očarí a prenesie do inej dimenzie.
Na pečený cesnak :
1 stredne veľkú hlavu cesnaku
olivový olej na pokvapkanie
soľ + korenie
Na polievku:
2 PL olivového oleja
1 stredne veľká cibuľa
500g šampiónov
200g huby shiitake (nemusíte ich použiť ak ich nemáte radi, namiesto nich len zvýšte množstvo šampiňónov)
2 PL hladkej múky na zahustenie
½ šálky červeného vína
1 šálku zaliateho bujónu, alebo zeleninového vývaru
¾ ČL soli
1 PL mletého tymianu (môže byť aj čerstvý)
½ ČL korenia
1 šálka plnotučného mlieka, alebo smotana na varenie
V hodinovom predstihu si predpečte cesnak. Rúru si predhrejte na 190 stupňov. Z cesnaku odrežte spodnú tvrdú časť a odstráňte z neho prvú vrstvu šupky. Na pekáč si položte alobal, naň dajte cesnak a pokvapkajte ho olivovým olejom. Trochu osoľte a okoreňte a dajte piecť. Pečte podľa potreby tak, aby bol cesnak zlatistý na odrezanom konci. Trvá to približne 50 minút, ale niektoré rúry ho upečú oveľa rýchlejšie.
V hrnci si rozohrejte olivový olej, pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a opražte ju do sklovita. Na cibuľu pridajte nakrájané šampiňóny (a ak ste sa rozhodli ich použiť tak aj shiitake) a duste vo vlastnej šťave asi 5 minút. Potom ich posypte múkou a za stáleho miešania varte 1-2 minúty.
Pomaly zalejte červeným vínom a miešajte, kým sa alkohol neodparí, približne 2-3 minúty. Následne pridajte vývar, soľ, korenie a tymian a pretlačte upečeným a vychladnutý cesnak, ktorý si rozdeľte na strúčiky a ošúpte. Túto zmes nechajte prejsť varom a keď zovrie, stíšte oheň a nechajte ju ešte 10 minút nezakrytú povariť. Potom primiešajte mlieko alebo smotanu a ak je treba ešte dochuťte soľou a korením. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), ohmyveggies.com
K šampiňónovej polievke sa podobne, ako k iným krémovým polievkam, hodí opečený starší chlieb. Môžete ho opiecť na panvici nakrájaný na drobné kocky, alebo ho pripraviť klasicky v hriankovači na spôsob chrumkavej hrianky.