Likéry sa v domácnostiach vyrábali už od nepamäti. Ľudia si nimi spríjemňovali chvíle a zďaleka neboli len nápojom pre ženy. Celkom slušne sa z nich vedeli nacuckať aj páni a o zábavu bolo po večeroch postarané. Dnes vám ukážeme tri najlepšie recepty na tradičné domáce likéry.
Budete potrebovať:
500g červeného hrozna
500ml čistého alkoholu
300ml vody
300g cukru
1 tyčinka škorice
3 nožičky klinčeka
Bobule hrozna oberte zo strapcov a umyte. Dajte ho do väčšej uzatvárateľnej nádoby a mierne ho roztlačte. Pridajte k nemu klinčeky, škoricu, 150g cukru a zalejte alkoholom. Nádobu zatvorte a dobre pretrepte. Odložte zmes na tmavé miesto a nechajte ju tam lúhovať približne 2 až 4 týždne. Nádobu pravidelne pretrepávajte.
Po dvoch týždňoch preceďte vylúhovanú tekutinu cez husté sitko, alebo gázu a pridajte zvyšných 150g cukru a vodu. Všetko spolu krátko povarte a ochlaďte. Potom likér rozlejte do tmavých fľašiek, dobre uzatvorte a uložte na tmavé miesto. Po desiatich dňoch bude likér stopercentne pripravený na pitie.
Budete potrebovať:
450g čerstvej bazalky
4 citróny
750 ml 95% alkoholu
750ml vody
500g cukru
Bazalku umyte a vysušte, citróny očistite od kôry a nakrájajte na menšie kúsky. Bazalku aj s kúskami citrónu dajte do hlbšej uzatvárateľnej nádoby, zalejte alkoholom a zatvorte na 10 dní na tmavé miesto.
Po desiatich dňoch si z cukru a vody uvarte sladký sirup, ochlaďte ho a pridajte ho do bazalkovej zmesi s alkoholom. Dobre všetko pretrepte a rozlejte do fliaš. Dajte ho do chladničky a nechajte ho približne týždeň postáť. Likér sa môže zakaliť, no je to normálna reakcia, nie vada.
Budete potrebovať:
200g jadier vlašských orechov
300ml koňaku, alebo brandy
1 tyčinku škorice
2 nožičky klinčekov
200ml vody
150g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL pomarančovej kôry
1 ČL citrónovej kôry
Orechy si zľahka opečte na suchej panvici, aby pustili chuť, potom ich dajte do nádoby a ešte horúce zalejte koňakom. Zatvorte nádobu a odložte ju na tmavé miesto na 3 týždne. Nezabudnite orechy čas od času pretrepať.
Potom zlejte tekutinu cez sitko, orechy nevyhadzujte. Z cukru a vody si uvarte sirup, pridajte škoricu a klinčeky, citrónovú kôru aj pomarančovú kôru a pridajte k orechovému alkoholu. Premiešajte všetko spolu, vráťte orechy k zmesi a počkajte ešte 3 dni. Potom likér rozlejte do fliaš a odložte na tmavé miesto. Po 2-3 mesiacoch bude pripravený tak, ako má byť.
Aký likér doma pripravujete vy? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru