Polievka je jedlo, ktoré by ste si mali dopriať minimálne trikrát do týždňa. Dokáže človeka zohriať, a nakopnúť, keď máte chrípku. Je v nej mnoho vitamínov. Existuje však veľké množstvo druhov tejto lahodnej pochúťky. Krémová či klasická zeleninová, obe majú svoje výhody. My pre vás máme recepty na 5 zdravých polievok plných vitamínov.
Na polievku budeme potrebovať:
- 1 pohár suchého hrášku
- 1 lyžicu múky
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 3 lyžice mlieka
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Na začiatok si zalejte hrášok horúcou vodou a nechajte 2-3 hodinky odpočívať. Po 3 hodinách zlejte vodu a vložte ho do hrnca s novou vodou. Nechajte variť, kým hrášok nezmäkne. K uvarenému hrášku pridajte cibuľu, cesnak a 2 lyžice oleja. Nechajte chvíľku povariť a následne pridajte múku zmiešanú s vodou.
- Po chvíľke varenie pridajte mlieko a nechajte znovu povariť približne 5 minút. Nakoniec pridajte soľ a korenie podľa vlastnej chuti. Keď je polievka uvarená môžete ju rozmixovať. Rozmixovanú polievku môžete podávať spolu s domácimi cesnakovými krutónmi.
Syrovo-špenátová polievka
Budeme potrebovať:
- 100 g špenátu
- 1 mrkvu
- 4 zemiaky
- 300 g hovädzieho mäsa
- 1 cibuľu
- 100 g tvrdého syra
- soľ
Postup:
- Ako prvé si dajte variť hovädzie mäso, kým nebude dokonale mäkké. Keď je hotové, zlejte vývar. Do vývaru pridajte zemiaky, nakrájanú cibuľu a na jemno postrúhanú mrkvu. Varte, kým zelenina nebude mäkká. Nakoniec pridajte nakrájaný špenát, strúhaný syr, soľ a korenie. Všetko nechajte spolu ešte pár minút povariť. Podávajte spolu s plátkami hovädzieho mäsa.
Budeme potrebovať:
- 200 g karfiolu
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibuľu
- 2 paradajky
- 3 zemiaky
- 1 papriku
- 100 g zelenej fazuľky
- 50 g masla
- 100 g jogurtu
Postup:
- Priveďte zeleninový vývar do varu a pridajte k nemu na jemno nakrájanú cibuľku, karfiol a fazuľku. Zemiaky nakrájate na malé kocky spolu s paradajkami a paprikou. Pridajte ich do vývaru aj s maslom. Nakoniec polievku dochuťte soľou podľa vlastnej potreby. Jogurt môžete použiť nakoniec už k podávaniu.
Budeme potrebovať:
- 1,5 l vody
- 200 g sušených húb
- 2 cibule
- 1 mrkvu
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g smotany na varenie
- soľ
Postup:
- Namočte si hríby na 2-3 hodinky do vody. Do hrnca si dajte zemiaky a varte ich, kým nie sú na poli mäkké. K takto pripravených zemiakom pridajte cibuľu, nastrúhanú mrkvu a cesnak. Po 5 minútach varenia pridajte hríby a soľ podľa chuti.
- Polievku varte, kým nie sú všetky suroviny mäkké. Nakoniec pridajte krém a polievku rozmixujte. Podávajte s opraženými hubami.
Budeme potrebovať:
- 1 mrkva
- 50 g zeleru
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 cibuľu
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 repu
- 3 zemiaky
- 100 g kozieho syra
- drvený koriander
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Varte repu, kým nie je úplne mäkká. Dajte si variť vývar a počkajte, kým úplne nevrie. Pridajte do neho mrkvu, zeler a cibuľu nakrájanú na kocky. Po 10 minútach pridajte nakrájané zemiaky a počkajte, kým všetko nezmäkne.
- Pridajte uvarenú červenú repu a po 5-7 minútach môžete polievku rozmixovať. Hotovú polievku podávajte spolu s kozím syrom.
Foto: pixabay, Gabriela, sovkusom.ru