Najlepšie omáčky na kuracie mäso

Loading...
(3 / 5)

Spravte svoj obed s kuracím mäsom o niečo chutnejším, originálnejším a nápaditejším. Je čas na zmenu! Pripravte si jednu z piatich fantastických omáčok, ktoré sa hodia najmä ku kuraciemu mäsu, no využijete ich aj k rybám či rôznym syrom. Pochutnáte si na nich aj na grilovačke. Na ktorú z nich sa necháte zlákať?

Ak máte radi pálivé, sladké či kyslé omáčky, máme pre vás na výber. Zakaždým môže váš obed s kuracím mäsom chutiť inak.

Teriyaki omáčka

pixabay.com

Budeme potrebovať:

120 ml sójovej omáčky

1 lyžička ryžového octu

1 polievková lyžica kukuričného škrobu

1 polievková lyžica sezamového oleja

štipka cesnakového korenia

15 g strúhaného zázvoru

300 ml vody

90 g cukru

Postup:

Zázvor si nastrúhame úplne na jemno. Vodu zmiešame so sójovou omáčkou a rozmiešame v nej cukor, škrob a cesnakové korenie. Primiešame zázvor a všetko zahrievame na nízkej teplote. Keď začne vrieť, pridáme ocot a sezamový olej, rozmiešame a necháme variť ešte asi minútu. Túto omáčku môžete používať ideálne ku kuraciemu alebo kačaciemu mäsu, no hodí sa i k lososovi alebo zeleninovému šalátu.

Medovo-horčicová omáčka

Budeme potrebovať:

130 g horčice

150 g medu

3 polievkové lyžice sójovej omáčky

2 cibule

20 g čerstvého zázvoru

Postup:

Cibuľu nakrájame a narýchlo orestujeme na minimálnom množstve oleja so sójovou omáčkou. Následne cibuľu s omáčkou dáme do mixéra, pridáme strúhaný zázvor a rozmixujeme na jemnú kašu. Pridáme zvyšné ingrediencie a omáčka je hotová.

Kefírová omáčka

Budeme potrebovať:

1 zväzok čerstvej mäty

1 strúčik cesnaku

1 polievková lyžica limetkovej šťavy

120 ml kefíru

20 g čerstvého zázvoru

štipka soli

štipka chilli papričiek alebo korenia

Postup:

Cesnak očistíme a nakrájame, zázvor nastrúhame a a mäte otrháme listy. Všetko spolu v mixéri rozmixujeme na kašu. Pridáme kefír a znovu rozmixujeme. Dochutíme zvyšnými ingredienciami a omáčku môžeme podávať s mäsom. Omáčkou však môžeme zaliať aj surové mäso a necháme ho s ňou piecť či grilovať.

Brusnicová omáčka

Budeme potrebovať:

270 g brusníc

1 pomaranč

1/2 cibule

1 polievková lyžica medu

2 polievkové lyžice oleja

Postup:

Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky. Na rýchlo ju osmažíme na oleji. Následne k nej pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, šťavu z pomaranča, brusnice a med a na malom plameni varíme asi 10 minút. Brusnicová omáčka sa hodí k mäsu, rybám i syrom.

Pálivá omáčka

Budeme potrebovať:

4 až 5 strúčikov cesnaku

1 až 3 chilli papričky

120 ml vody

120 g cukru

60 ml ryžového octu

1 polievková lyžica kukuričného škrobu

Postup:

Cesnak očistíme a na jemno nakrájame alebo prelisujeme. Papričky nakrájame na čo najmenšie kúsky. Cesnaka  chilli dáme do hrnca a pridáme k nim ryžový ocot, vodu a cukor. Premiešame a na malom plameni za občasného miešania necháme variť asi 25 minút. Na záver rozmiešame škrob v troške vody a primiešame ho do omáčky. Miešame pokiaľ zhustne a môžeme podávať.

Ktorá omáčka vás očarila najviac? Každá stojí za vyskúšanie, takže vám prajeme dobrú chuť!

Chutil ti tento recept?

komentárov

x