Leto sa nám spája nie len s horúcim počasím ale aj s množstvom ovocia a zeleniny, ktoré vypestujeme na našich záhradách. Chute plodov prírody od výmyslu sveta potešia každého, no sezóna úrody netrvá celý rok. Preto si zvykneme ovocie alebo zeleninu zavárať na „horšie časy“. Nie len v zime nám k dobrému jedlu padnú vhod napríklad i zavárané uhorky. Skoro každá gazdiná má svoj overený recept, no z času na čas nám zachutia aj kyslé uhorky od susedy, či kamarátky a tipy na zaváranie si zvykneme vymieňať. Nasledujúci návod vám ukáže jeden zo spôsobov, ako zavariť skvelé krájané uhorky.
Kyslé uhorky sa hodia k množstvu jedál a ich chuť je každému známa. Dnešný recept vám prezradí jeden z návodov, ako si túto skvelú zaváranú pochúťku pripraviť.
10 kg uhoriek na zaváranie
10 lyžíc soli
Na zálievku
2 litre vody
125 ml octu
1 hrnček cukru
4 lyžice soli
Dodatočne
1 lyžica jemne nasekaného kôpru (do každého skleneného pohára)
Najprv si pripravíme zálievku, ktorou neskôr budeme plniť poháre s uhorkami. Do hrnca si dáme 2 litre vody a pridáme ocot, hrnček cukru a soľ. Všetko premiešame a privedieme k varu. Keď voda zovrie, odstavíme ju z plameňa a necháme voľne pomaly chladnúť. Zatiaľ sa presunieme k príprave uhoriek.
Pripravených 10 kilogramov uhoriek si dôkladne umyjeme a na každej uhorke odstránime konce. Následne uhorky nakrájame na kolieska a všetky premiestnime do veľkej misy. Uhorky posypeme soľou a všetky dôkladne premiešame. Takto osolené ich necháme postáť jednu hodinu.
Ak je tekutina, ktorú sme chvíľu varili už dostatočne chladná, vlejeme ju do vopred pripravených pohárov. Do každej nádoby na zaváraniny vlejeme asi pol pohára zálievky, následne pridáme nakrájané uhorky, ktoré posypeme lyžicou na jemno nakrájaného kôpru. Zvyšok zaváraninového pohára doplníme zálievkou skoro po okraj hrdla. Následne všetky poháre poriadne uzavrieme.
Následne prejdeme k sterilizovaniu, aby sa nám uhorky nepokazili. Pripravíme si čo najväčší hrniec, ktorého dno môžeme vystlať novinovým papierom alebo papierovými obrúskami. Podľa domácich receptov to robia gazdiné kvôli tomu, aby dno sklenených pohárov neprasklo. Hrniec naplníme vodou a následne doň vložíme toľko zaváraninových pohárov, koľko sa nám zmestí. Voda v hrnci by mala siahať asi do trištvrte pohárov.
Potom privedieme vodu k varu. Keď začne voda vrieť, necháme v nej poháre ešte asi 5 minút a potom hrniec odstavíme zo sporáka. Takéto „varenie pohárov“ by malo zabezpečiť dokonalé utesnenie, aby sa k uhorkám nedostal vzduch a neskazili sa skôr, ako ich stihneme otvoriť a skonzumovať.
Poháre s uhorkami následne povyberáme a otočíme hore dnom. V takejto polohe ich necháme až do úplného vychladnutia.
Poháre potom môžeme označiť nálepkami alebo ich môžeme skrášliť ozdobnými stuhami, či kusmi textilu na vrchnákoch. Skladujeme ich na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení ich skladujeme v chladničke a skonzumovať by sme ich mali čo najskôr.
(Jana L)