Zemiaky patria k najčastejšie používaným a aj k najobľúbenejším surovinám v našich kuchyniach. Môžete ich použiť ako prílohu k obľúbenému mäsku alebo z nich pripraviť výborný slaný koláč. My pre vás máme recept na úžasné zemiakové placky, ktoré môžete jesť len samostatne s dressingom či zeleninou alebo ako prílohu napríklad k hovädziemu mäsu. Recept nie je vôbec náročný preto ho zvládne aj začiatočník. Samozrejme ani vám nezaberie vôbec veľa času.
Budeme potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 2-3 lyžice múky
- slnečnicový olej
- 100 g tvrdého syra
- 1 cibuľu
- 2 lyžice strúhanky
- 4 vajíčka
- soľ na chuť
- čierne korenie na chuť
Postup:
- Na začiatok si dajte uvariť zemiaky vo vode so štipkou soli. Varte približne 15-20 minút a následne ich nechajte vychladnúť. Vychladnuté zemiaky potom postrúhajte na väčšom strúhadle.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, 2 vajíčka, nastrúhaný syr, soľ a korenie. Z tejto zmesi si vytvorte malé placky, ktoré najprv obalíte v múke, dáte do vajec a následne obalíte v strúhanke. Potom už môžete placky smažiť na oleji z oboch strán, kým nebudú krásne zlato-hnedé. Hotové placky môžete podávať napríklad so syrovou či hubovou omáčkou.
- Ak nie ste milovníkom omáčok vhodnou voľbou je aj miešaný zeleninový šalát. Veľmi dobre pochutia aj ako príloha k mäsu. Dobrú chuť.
Gabriela, sovkusom