Zeleninový šalát ako príloha

(3 / 5)

Klasický zemiakový šalát pozná každý a v rodinách sa traduje jeho recept z generácie na generáciu. Mnoho krát si ho však na tanier nakladáme s malými výčitkami, pretože jeho zloženie nie je najdiétnejšie. Aj keď existujú jeho light verzie, všetci dobre vieme, že to už nie je ono. Pripravte si preto zemiakový šalát na celkom iný spôsob. Chutná zelenina a varené zemiaky sú kombinácia, ktorá neomrzí. Tento šalát si môžete dopriať samostatne alebo ako prílohu k hocakému mäsu a zaručene neoľutujete.

Zemiakovo-zeleninový šalát je ľahký, šťavnatý a už na prvý pohľad zaujme svojou rozmanitou farebnosťou. Pripravte ho rodine alebo hosťom a zaručene zožnete množstvo pochvál.

Budeme potrebovať:

500 g kyslej kapusty

2 cibule

4 mrkvy

3 repy

2 až 3 kyslé uhorky

3 varené zemiaky v šupke

400 g sterilizovaného hrášku

1 polievková lyžica octu

1 čajová lyžička horčice

trochu oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

zelená cibuľka na posypanie

Postup:

Najprv si dáme do hrnca s osolenou vodou variť zemiaky v šupke. Kým budú zemiaky hotové, máme čas na prípravu všetkej zeleniny. Mrkvu a repu si môžeme dať variť, no jednoduchšia cesta je kúpiť si tieto suroviny sterilizované. Ak sa rozhodnete pre prvú možnosť, uvarte repu, pokiaľ nebude mäkká, čo trvá približne 35 až 45 minút. Mrkvu môžete pripraviť nad parou a do pol hodiny by mala byť mäkká. Mrkvu aj repu následne nakrájame na malé kocky a zhrnieme ich do väčšej misy. Následne si nakrájame kyslé uhorky, tiež na malé kocky. Pridáme sterilizovaný hrášok, z ktorého sme vyliali prebytočnú vodu. Cibuľu si nakrájame na čo najjemnejšie kúsky a pridáme ju k ďalším surovinám. Keď sa nám zemiaky v šupke uvaria, vyberieme ich z vody a necháme ich vychladnúť. Následne z nich opatrne odstránime šupku a potom ich nakrájame na malé kocky. Pridáme ich k ostatným surovinám, ktoré sme predtým už raz premiešali. Teraz pridáme ocot a necháme šalát postáť asi 15 minút. Následne z  neho zlejeme prebytočný ocot a šťavu.

Na záver k šalátu pridáme kyslú kapustu, ktorú najprv rýchlo premyjeme. Pridáme aj soľ a čierne korenie podľa chuti. Môžeme dochutiť aj troškou horčice. Pridáme olej a všetko dôkladne premiešame tak, aby sme šalát „nerozbili“. Môžeme podávať aj ako prílohu k jedlu. Pri servírovaní posypeme na jemno nakrájanou zelenou cibuľkou.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: youtube.com, Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x