Hoci tu máme posviatočné obdobie, možno by ste sa jedlom aj vy chceli preniesť niekam do zahraničia a vyskúšať niečo nové. Ak medzi vaše novoročné predsavzatia patrí skúšať variť nové jedlá, možno sa môžete vrhnúť aj na turecký chlieb pide.
Na pide budeme potrebovať
Na cesto
- 7 gramov sušeného droždia
- 1 šálku mlieka
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 2 šálky hladkej múky
- 2 PL olivového oleja
Na plnku
- 120 gramov feta syru
- žĺtok
- petržlenová vňať
- čierne korenie
Pide si pripravíme nasledovne
- Najprv si zmiešame jednu šálku teplého mlieka spolu s droždím a cukrom a urobíme kvások. Ten necháme chvíľku tak.
- V mise si zmiešame múku, spolu so soľou, olejom, zvyšným mliekom a kváskom.
- Premiešame a dáme na dosku, kde ho pár minút miesime.
- Potom si novú misku vytrieme olivovým olejom, v nej si cesto vyváľame a dáme kysnúť asi na hodinu.
- Následne si cesto rozdelíme na štyri časti, spravíme bochníky a necháme kysnúť ešte asi 20 minút.
- Pripravíme si plnku. Zmiešame syr, žĺtok, petržlenovú vňať a korenie. Môžeme si urobiť aj ešte jednu s klobáskou, paradajkou a paprikou.
- Rúru si vyhrejeme na 250 stupňov. Cesto si premiesime a vytvarujeme tak, aby malo tvar loďky (ešte môžeme aj vyvaľkať).
- Potom si do stredu dáme plnku a okraje preložíme do stredu.
- Okraje potrieme bielym jogurtom zmiešaným s vodou.
- Pečieme rýchlo a sprudka.