TOP omáčky na cestoviny

(5 / 5)

Cestoviny sú veľmi rýchle a hlavne chutné jedlo. Stačí si kúpiť cestoviny, nájsť rýchly recept na omáčku a dokážete vytvoriť chutný a ľahký obed. Cestovinám neodolajú dokonca ani tí najmenší. Dajú sa kombinovať či už nasladko alebo naslano. My pre vás máme 5 tipov na lahodné cestovinové omáčky, po ktorých sa budete zalizovať až za ušami!

Špagety bolognese

Budeme potrebovať:

  • 300 g špagiet
  • 300 g hovädzieho mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 200 g tvrdého syra
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • rastlinný olej
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  • Ako prvé si dajte variť špagety. Do väčšieho hrnca napustite vodu, osoľte ju a nechajte zovrieť. Keď voda vrie pridajte špagety a nechajte ich variť kým nie sú mäkké, cca 7-8 minút.
  • Cibuľu si nakrájajte na malé kocky a nechajte ju pražiť. Následne pridajte mäso, soľ, korenie a nechajte variť. Pridajte nastrúhaný syr a počkajte kým sa roztopí.
  • Pridajte cesnak a paradajkovú pastu. Hrniec zakryte a nechajte prebublávať. Nakoniec pridajte pár lyžíc vody. Omáčkou zalejeme špagety a môžeme podávať.

Omáčka z kuracích pŕs

Budeme potrebovať:

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 400 g cestovín
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 cibuľu
  • 20 g masla
  • soľ
  • provensálske bylinky

Postup:

  • Kuracie mäso si najskôr uduste len na soli a vode, pokrájané na kúsky. Na panvici si upražte cibuľu spolu s maslom. Keď je cibuľa priehľadná pridajte k nej mäso.
  • Nechajte variť 5 minút a potom pridajte smotanu na varenie. Nakoniec pridajte len bylinky, soľ a uvarené cestoviny.

Krevetové cestoviny

Budeme potrebovať:

  • 250 g cestovín
  • 200 g kreviet
  • 150 ml smotany na varenie
  • 20 g slnečnicového oleja
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  • Nakrájajte si cesnak, cibuľu a nechajte ich spolu posmažiť. Pridajte krevety a varte spolu cca 10 minút. Nezabudnite pridať soľ, korenie a bylinky podľa vlastnej chuti.
  • Nalejte do panvice smotanu na varenie a priveďte omáčku do varu. Nakoniec pridajte už len uvarené cestoviny.

Amatriciana cestoviny

Budeme potrebovať:

  • 400 g špagiet
  • 1 kg paradajok
  • 300 g údenej slaniny
  • 1 cibuľu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  • Slaninu spolu s paradajkami si nakrájajte na malé kocky. Smažte slaninu na panvici cca 4 minútky. Následne pridajte nakrájanú cibuľu.
  • Po 5 minútkach pridajte nakrájanú paradajku. Nakoniec si všetko osoľte a okoreňte. Uvarené špagety pridajte do paradajkovej zmesi a nechajte spolu povariť cca 4 minúty. Podávajte s postrúhaným syrom.

Carbonara špagety

Budeme potrebovať:

  • 200 g slaniny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie
  • pol lyžice paradajkového pretlaku
  • 200 g špagiet
  • 0,5 litra vody
  • 100 g parmezánu
  • bazalku
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  • Nakrájanú slaninku si opražte v hlbokej panvici. Pridajte prepasírovaný cesnak a varte ďalšie 3 minúty. Nalejte smotanu na varenie a pridajte soľ, korenie a paradajkovú pastu. Omáčku varte kým nebudete hustá.
  • Uvarené špagety pridajte do omáčky spolu s bazalkou. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte ešte chvíľu povariť. Špagety Carbonara podávajte posypané parmezánom.

Foto: pixabay, Gabriela

Chutil ti tento recept?

komentárov

x