Cestoviny sú veľmi rýchle a hlavne chutné jedlo. Stačí si kúpiť cestoviny, nájsť rýchly recept na omáčku a dokážete vytvoriť chutný a ľahký obed. Cestovinám neodolajú dokonca ani tí najmenší. Dajú sa kombinovať či už nasladko alebo naslano. My pre vás máme 5 tipov na lahodné cestovinové omáčky, po ktorých sa budete zalizovať až za ušami!
Špagety bolognese
Budeme potrebovať:
- 300 g špagiet
- 300 g hovädzieho mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 200 g tvrdého syra
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- rastlinný olej
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Ako prvé si dajte variť špagety. Do väčšieho hrnca napustite vodu, osoľte ju a nechajte zovrieť. Keď voda vrie pridajte špagety a nechajte ich variť kým nie sú mäkké, cca 7-8 minút.
- Cibuľu si nakrájajte na malé kocky a nechajte ju pražiť. Následne pridajte mäso, soľ, korenie a nechajte variť. Pridajte nastrúhaný syr a počkajte kým sa roztopí.
- Pridajte cesnak a paradajkovú pastu. Hrniec zakryte a nechajte prebublávať. Nakoniec pridajte pár lyžíc vody. Omáčkou zalejeme špagety a môžeme podávať.
Omáčka z kuracích pŕs
Budeme potrebovať:
- 1 kg kuracích pŕs
- 400 g cestovín
- 200 ml smotany na varenie
- 1 cibuľu
- 20 g masla
- soľ
- provensálske bylinky
Postup:
- Kuracie mäso si najskôr uduste len na soli a vode, pokrájané na kúsky. Na panvici si upražte cibuľu spolu s maslom. Keď je cibuľa priehľadná pridajte k nej mäso.
- Nechajte variť 5 minút a potom pridajte smotanu na varenie. Nakoniec pridajte len bylinky, soľ a uvarené cestoviny.
Budeme potrebovať:
- 250 g cestovín
- 200 g kreviet
- 150 ml smotany na varenie
- 20 g slnečnicového oleja
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- petržlenovú vňať
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Nakrájajte si cesnak, cibuľu a nechajte ich spolu posmažiť. Pridajte krevety a varte spolu cca 10 minút. Nezabudnite pridať soľ, korenie a bylinky podľa vlastnej chuti.
- Nalejte do panvice smotanu na varenie a priveďte omáčku do varu. Nakoniec pridajte už len uvarené cestoviny.
Budeme potrebovať:
- 400 g špagiet
- 1 kg paradajok
- 300 g údenej slaniny
- 1 cibuľu
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Slaninu spolu s paradajkami si nakrájajte na malé kocky. Smažte slaninu na panvici cca 4 minútky. Následne pridajte nakrájanú cibuľu.
- Po 5 minútkach pridajte nakrájanú paradajku. Nakoniec si všetko osoľte a okoreňte. Uvarené špagety pridajte do paradajkovej zmesi a nechajte spolu povariť cca 4 minúty. Podávajte s postrúhaným syrom.
Carbonara špagety
Budeme potrebovať:
- 200 g slaniny
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- pol lyžice paradajkového pretlaku
- 200 g špagiet
- 0,5 litra vody
- 100 g parmezánu
- bazalku
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Nakrájanú slaninku si opražte v hlbokej panvici. Pridajte prepasírovaný cesnak a varte ďalšie 3 minúty. Nalejte smotanu na varenie a pridajte soľ, korenie a paradajkovú pastu. Omáčku varte kým nebudete hustá.
- Uvarené špagety pridajte do omáčky spolu s bazalkou. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte ešte chvíľu povariť. Špagety Carbonara podávajte posypané parmezánom.
Foto: pixabay, Gabriela