Top 5 receptov z ryže

Top 5 receptov z ryže
Loading...
(4.1 / 5)

Ryžu konzumuje ako základ dennej stravy viac ako polovica svetovej populácie. Ryžu môžu jesť dokonca aj diétujúci ľudia, malé deti, či v istých situáciách dokonca aj zvieratá! Je jednoducho tak nenahraditeľná ako chlieb a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Päť najzaujímavejších si dnes ukážeme.

Cesnaková ryža

Cesnaková ryža pochádza z Japonska a je delikatesou v domácej kuchyni. Praží sa s cibuľkou a s cesnakom a výsledok je úžasne voňavý a chutný.

Budete potrebovať:

200g ryže

5 strúčikov cesnaku

2 vajcia

100ml vody

zelenú cibuľku podľa chuti

soľ a korenie podľa chuti

Top 5 receptov z ryže
pixabay.com

Ryžu varte bežným spôsobom a keď príde na stupeň tvrdosti „al dente“, pridajte do nej nakrájaný cesnak. Vajcia si vymiešajte s korením a soľou a pomaly ich prilejte do variacej sa ryže. Všetko dobre premiešajte a na záver pridajte cibuľku nasekanú nadrobno. Varte na plno ešte 2 minúty, potom plameň stíšte a nechajte dovariť ešte asi 10 minút do mäkka.

Ryžové palacinky

Ryžové palacinky so syrom sú niečo, čo ste určite nemali možnosť ochutnať v našej krajine. Sú totálnou lahôdkou pre gurmánov a milovníkov dobrôt a potešia vaše chuťové poháriky niečím tradično-netradičným.

 Budete potrebovať:

200g ryže

150g tvrdého syra

50g polohrubej múky

3 vajcia

zelená cibuľka podľa chuti

mletá červená paprika podľa chuti

soľ podľa chuti

Top 5 receptov z ryže
pixabay.com

Ryžu nechajte uvariť do mäkka, pokojne ju môžete aj mierne prevariť. Medzitým si nastrúhajte syr na jemno, nakrájajte cibuľku nadrobno a všetko vyšľahajte s vajcami. Keď ryža mierne vychladne, zamiešajte do nej múku, vajcovú zmes a soľ s korením podľa chuti. Zmažte palacinky klasickým spôsobom po oboch stranách do zlatista. Podávajte s kyslou smotanou.

Ryžové guľky

Ryžové guľky poznáme obvykle len ako sladkú dobrotu, no Japonci ich milujú robiť práve naopak, na slaný spôsob. A verte, že ak to vyskúšate na raňajky, lepšie si už nikdy nepripravíte.

Budete potrebovať:

200g ryže

200g strúhanky

150ml kyslej smotany

100g tvrdého syra

50-100g polohrubej múky

2 vajíčka

soľ a korenie podľa chuti

Top 5 receptov z ryže
pixabay.com

Ryžu si dajte variť, zatiaľ čo sa varí si ohrejte v hrnčeku kyslú smotanu, pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho, aby sa v zmesi roztopil. Zmes pridajte do uvarenej ryže, osoľte, okoreňte a všetko spolu premiešajte. Preložte zmes do misky a nechajte v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Keď je ryžová zmes dostatočne tuhá, formujte z nej guľky. Každú guľku obaľte najprv v múke, potom vo vyšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vysmážajte obvyklým spôsobom do zlatista.

Ryžové cookies

Konečne sme sa dopracovalo k sladkému potešeniu a síce, k ryžovým cookies. Pokiaľ vám chutia koláčiky z ovsených vločiek, potom vám tie z ryže budú chutiť ešte väčšmi.

Budete potrebovať:

125g ryže

90g práškového cukru

80g masla

80g kukuričnej múky

3 žĺtky

1 1/2  PL mlieka

¼ ČL prášku do pečiva

Top 5 receptov z ryže
pixabay.com

Suchú ryžu mierne opečte na suchej panvici, potom ju rozomeľte v mixéri. Získate tak domácu ryžovú múku, nemusí byť, samozrejme, hladká. Maslo roztopte, primiešajte cukor, potom žĺtky, mlieko a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte a nakoniec pridajte kukuričnú múku a ryžovú múku. Vymieste cesto a dajte ho do chladničky na 2 hodiny odpočívať. Potom z neho tvarujte guľky, ktoré ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Každú guľku mierne pritlačte dlaňou, aby získala trochu ploskejší tvar, nemusí byť celkom. V rúre sa vplyvom masla samotné cookies pekne roztečú. Pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov.

Ryžový puding

Delikátny a veľmi neobvyklý dezert so smotanovou textúrou vám pohladí nielen žalúdok, ale aj chute! Je jedinečný ako dezert, ale aj ako diétna strava pri zažívacích ťažkostiach.

Budete potrebovať:

600ml mlieka

100g okrúhlej ryže

60g práškového cukru

2 vajcia

kôra z jedného citróna

šťava z ¼ citróna

škorica podľa chuti

Top 5 receptov z ryže
pixabay.com

Mlieko s cukrom spolu s kôrou z jedného citróna miešajte do zovretia, potom vysypte ryžu a miešajte 10 minút. Ryžovú zmes dajte do rúry a pri teplote 120 stupňov ju tam pečte asi 40 minút. Po ochladení do nej zamiešajte 2 žĺtky. Bielky si vyšľahajte do tuhej peny spolu s citrónovou šťavou. Pridajte ich k zmesi a pečte ešte 15 minút pri tej istej teplote. Puding posypte škoricou a vychutnávajte.

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x