Veľmi populárny koláčik, ktorý, myslím si, všetky dobre poznáte. Možno je však váš recept trochu odlišný od toho nášho, preto neváhajte a inšpirujte sa. Strúhané cesto je klasika, ktorá sa skvele hodí práve k tvarohovej náplni.
400 gramov hladkej múky
150 gramov práškového cukru
250 gramov masla
1 kypriaci prášok
1 žĺtok
4 lyžice kakaa
700 gramov tvarohu
150 gramov práškového cukru
1 vanilkový cukor
3 žĺtky
4 bielky
[wp_ad_camp_1]
Ako prvé si vymiesime cesto. Spojíme si v jednej miske múku, cukor, maslo, kypriaci prášok, žĺtok a kakao. Vypracujeme hutné a pevnejšie cesto, ktoré rozdelíme na polovice, obalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na polhodinu do chladničky.
Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Najlepšie je použiť hrudkový tvaroh, vďaka ktorému koláčik chutí naozaj vynikajúco a je trochu pevnejší. Vymiešame si tvaroh, cukor, žĺtka a vanilkový cukor. Pre chuť môžeme pridať aj trochu citrónovej kôry. Mimo plnku si z bielkov ušľaháme pevný sneh, ktorý k tvarohu primiešame. Plnka tak bude vláčna a naozaj fajnová.
Plech si vystelieme papierom na pečenie, prípadne vymastíme troškou masla. Polovicu cesta nastrúhame na spodok. Na cesto navrstvíme tvarohovú plnku a na plnku opäť nastrúhame druhú polovicu cesta. Celý koláč pečieme 30 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia. Jednoduchý koláčik, ktorý sa nedá pokaziť. Dobrú chuť.
Pozri tiež: Fajnová domáca mokrá torta: Tento 50- ročný recept mám od svojej babičky a neviem si ho vynachváliť
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), aprosef.hu