Plnená kapusta sa teší veľkej obľube každú jeseň a my sa netajíme tým, že recepty s ňou jednoducho milujeme. Pretože sú nápadité, chutné a navyše ja zdravé. Ak sa trochu posnažíte, oživiť si ich môžete aj niečím vlastným. Dnes sa s vami podelíme o fantastickú plnenú kapustu pre vegetariánov!
1 bielu kapustu
450g šampiňónov alebo kuriatok
1 väčšia mrkva
1 menšia šálka hrášku
1 zelenú papriku
1 veľká cibuľa
130g ryže
300ml paradajkového pretlaku
3 PL paradajkovej pasty
1-3 bobkové listy
½ cvikle
¼ zelera
soľ a čierne korenie podľa chuti
pár lístkov mäty
2-3 PL olivového oleja
teplú vodu
Cibuľu si nakrájajte na drobno, pridajte polovicu z nastrúhanej mrkvy a nechajte ich restovať v oleji približne minútu, alebo do zlatista. Kuriatka alebo šampiňóny si nakrájajte na malé kúsky a pridajte ich na olej restovať k cibuli a mrkve. Potom pridajte umytú neuvarenú ryžu, nastrúhanú predvarenú cviklu a na tenké plátky nakrájanú zelenú papriku a hrášok. Nechajte chvíľku podusiť, osoľte a okoreňte, pridajte trochu mäty a potom naplňte kapustové listy zhruba jednou polievkovou lyžicou na každý kus.
Plnku v listoch zabaľte tak, aby sa nevysypala a zviažte nitkou. Kapustové listy zalejte vodou, osoľte ju podľa chuti a dostrúhajte zvyšnú mrkvu a zeler a pridajte paradajkový pretlak spolu s paradajkovou pastou. Ak sa vám zdá omáčka riedka, dostrúhajte do nej zemiak na zahustenie. Po uvarení ju môžete aj pomixovať, aby bola hladká. Nechajte prevrieť a povariť asi 30 minút na miernom plameni. Potom listy naukladajte na pekáč a zalejte omáčkou. Pečte v rúre pri teplote 200 stupňov asi 40 minút. Podávajte posypané strúhaným syrom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M), bidista.com