Pikantná omáčka

Loading...
(4 / 5)

Každý už zrejme ochutnal rôzne domáce omáčky, pretlaky alebo nátierky, ktorých základ tvorili paradajky alebo paprika. Počuli ste však už o omáčke, ktorej podstatná časť pozostáva z jabĺk? Ak sa vám to zdá zvláštne, po ochutnaní tejto omáčky sa samy presvedčíte, že nemá konkurenciu. Voňavá a pikantná omáčka je vhodná na okamžitú konzumáciu, no pokojne ju môžete sterilizovať a odložiť na neskôr. Hodí sa ako základ do omáčok alebo iných jedál, fantasticky chutí na chrumkavých hriankach alebo čerstvom chlebíku. Pridajte ju k pečenému alebo grilovanému mäsu a vaši hostia sa budú len tak zalizovať.

takprosto.cc

Ak v kuchyni rady experimentujete alebo máte v obľube nové zaujímavé recepty, tento vás určite osloví. Klasická paradajkovo-papriková omáčka dokáže byť omnoho chutnejšia vďaka pridaným jablkám, či mrkve. Neváhajte si zopár pohárov sterilizovať i vy, zaručene neoľutujete.

Budeme potrebovať:

5 kg paradajok

1 sladká paprika

1 kg jabĺk

1 kg mrkvy

100 g červenej pálivej papriky (čerstvá)

1 polievková lyžica slnečnicového oleja

200 g cesnaku

1 polievková lyžica octu

1 polievková lyžica soli

0,5 polievkovej lyžice cukru

štipka čierneho korenia

Postup:

Najprv si pripravte sladkú červenú papriku, ktorú umyte, rozrežte a odstráňte z nej semená. Umyte paradajky, odstráňte im tvrdú zelenú časť a nakrájajte na menšie kusy.

takprosto.cc

Potom si pripravte jablká a mrkvu. Dôkladne ich umyte a zbavte šupky, jablkám odstráňte jadierka. Jablká i mrkvu nakrájajte na menšie kúsky.

Následne si pripravte červenú pálivú papriku, ktorej odstráňte semená a stonky. Tiež si prichystajte očistený cesnak.

takprosto.cc

Potom si pripravte klasický mlynček na mäso, do ktorého postupne pridajte všetky pripravené suroviny okrem cesnaku (paradajky, jablká, mrkvu, červenú i pálivú papriku) a rozomeľte ich na kašu. Do zmesi nezabudnite pridať aj slnečnicový olej.

takprosto.cc

Celú túto zmes potom premiestnite do hrnca a varte na malom až miernom plameni asi 2 až 2,5 hodiny. Občasne zmes premiešajte.

takprosto.cc

Potom k zmesi pridajte ďalšie ingrediencie – prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie, cukor a ocot. Všetko dobre premiešajte a nechajte variť ďalšiu pol hodinu.

takprosto.cc

Kým máte zmes na šporáku, prichystajte si sklenené poháre na zaváranie. Dôkladne ich umyte a následne vysušte.

takprosto.cc

Keď zmes dovaríte, poriadne ju zopár krát premiešajte a ešte horúcu ju začnite nalievať do sklenených pohárov. Tie potom dôkladne uzavrite a celé poháre otočte hore dnom. Po vychladnutí ich môžete odložiť do komory alebo pivnice a po otvorení ich čo najrýchlejšie skonzumujte a skladujte v chladničke.

takprosto.cc

Túto skvelú zmes môžete pridávať do omáčok alebo ju natrieť na chlieb, či chrumkavé hrianky. Môžete ju podávať spolu s inými zaváraninami k rôznym údeninám, mäsovým misám alebo pečenému, či grilovanému mäsu. Jej skvelá chuť jednoducho doladí takmer každý pokrm.

takprosto.cc

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), takprosto.cc

Chutil ti tento recept?

komentárov

x