Najlepšie marinády na kuracie mäso

(4 / 5)

Kuracie mäso najlepšie chutí v kombinácii s rôznymi druhmi korenín. Tento fakt platí hlavne v prípade, že sa kuracinu rozhodnete marinádovať a neposypete ju len obyčajným korením na pečené kurča. Tie najzaujímavejšie a zároveň najlepšie marinády na kuracie mäso vám prinášame práve teraz.

Pivová marináda

200ml sójovej omáčky

150g medu

200ml tmavého piva

2 strúčiky cesnaku

1 ČL mletej červenej papriky

1 vetvička rozmarínu

soľ a korenie podľa chuti

Cesnak pretlačte a zmiešajte ho v mise so všetkými ostatnými zložkami. Dosoľte a okoreňte a namočte mäso v marináde počas  celej noci. Chute sa kurčaťu dostanú doslova pod kožu a po tepelnej úprave sa nestratia. Pri pečení mäso marinádou pokojne podlejte. Ideálne je mäso pripravovať s kožou, tá bude po pive výborne chrumkať.

Cesnaková marináda

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

30ml citrónovej šťavy

soľ a korenie

mletá paprika pikantná

Cesnak a cibuľu nakrájajte na drobno a posypte pikantnou mletou paprikou, dobre premiešajte, aby spoločne pustili šťavu. Pridajte citrónovú šťavu, soľ  korenie a kurča zvrchu potrite. Nechajte pár minút odstáť a potom dajte piecť. Mäso bude jemné a pikantné zároveň.

Marináda z červeného vína

400ml suchého červeného vína

8 PL olivového oleja

1 vetvička rozmarínu

soľ, korenie a tymián podľa chuti

Červené víno premiešajte s olivovým olejom, pridajte koreniny a rozmarín a mäso nechajte marinádovat pri izbovej teplote aspoň pol hodinu. Potom ho upečte obvyklým spôsobom, marinádou ho podlejte.

Ostrá marináda

2 cibule

4 PL olivového oleja

soľ a korenie podľa chuti

čili paprička podľa chuti

2 bobkové listy

Cibuľu pomeľte s v mixéru a zmiešajte s ostatnými zložkami, potrite ňou mäso a snažte sa ju čo najviac votrieť do kože. Nakoniec dajte na noc do chladničky a na druhý deň pripravujte obvyklým spôsobom. Pripravte sa, že po noci však bude mäso poriadne ostré, preto vopred porozmýšľajte koľko čili papričky do marinády nasekáte.

Provensálska marináda

25ml citrónovej šťavy

5 PL olivového oleja

2-3 strúčiky cesnaku

soľ a korenie

provensálske bylinky podľa chuti

Cesnak nakrájajte na plátky, pridajte soľ a korenie, zalejte všetko olivovým olejom a citrónovou šťavou a dôkladne premiešajte. Potom namočte v marináde mäso zo všetkých strán a nechajte ho v nej odpočívať aspoň polhodiny. Takáto marináda sa pokojne hodí aj na obyčajne kuracie prsia bez kože.

Grapefruitová marináda

1 grapefruit

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

2 PL medu

2 PL vínneho octu

200ml vody

Cesnak a cibuľu nakrájajte na drobno, zmiešajte ju so šťavou vytlačenou z grapefruitu a pridajte ostatné zložky. Zmes nalejte na kuracie mäso a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 4 hodiny. Citrusy a k hydine mimoriadne hodia a aj v chladných zimných mesiacoch môže takéto jedlo padnúť vhod. Určite ho vyskúšajte!

zdroj titulnej fotky: pixabay, sovkusom.ru (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x