Kuracie mäso najlepšie chutí v kombinácii s rôznymi druhmi korenín. Tento fakt platí hlavne v prípade, že sa kuracinu rozhodnete marinádovať a neposypete ju len obyčajným korením na pečené kurča. Tie najzaujímavejšie a zároveň najlepšie marinády na kuracie mäso vám prinášame práve teraz.
200ml sójovej omáčky
150g medu
200ml tmavého piva
2 strúčiky cesnaku
1 ČL mletej červenej papriky
1 vetvička rozmarínu
soľ a korenie podľa chuti
Cesnak pretlačte a zmiešajte ho v mise so všetkými ostatnými zložkami. Dosoľte a okoreňte a namočte mäso v marináde počas celej noci. Chute sa kurčaťu dostanú doslova pod kožu a po tepelnej úprave sa nestratia. Pri pečení mäso marinádou pokojne podlejte. Ideálne je mäso pripravovať s kožou, tá bude po pive výborne chrumkať.
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
30ml citrónovej šťavy
soľ a korenie
mletá paprika pikantná
Cesnak a cibuľu nakrájajte na drobno a posypte pikantnou mletou paprikou, dobre premiešajte, aby spoločne pustili šťavu. Pridajte citrónovú šťavu, soľ korenie a kurča zvrchu potrite. Nechajte pár minút odstáť a potom dajte piecť. Mäso bude jemné a pikantné zároveň.
400ml suchého červeného vína
8 PL olivového oleja
1 vetvička rozmarínu
soľ, korenie a tymián podľa chuti
Červené víno premiešajte s olivovým olejom, pridajte koreniny a rozmarín a mäso nechajte marinádovat pri izbovej teplote aspoň pol hodinu. Potom ho upečte obvyklým spôsobom, marinádou ho podlejte.
2 cibule
4 PL olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
čili paprička podľa chuti
2 bobkové listy
Cibuľu pomeľte s v mixéru a zmiešajte s ostatnými zložkami, potrite ňou mäso a snažte sa ju čo najviac votrieť do kože. Nakoniec dajte na noc do chladničky a na druhý deň pripravujte obvyklým spôsobom. Pripravte sa, že po noci však bude mäso poriadne ostré, preto vopred porozmýšľajte koľko čili papričky do marinády nasekáte.
25ml citrónovej šťavy
5 PL olivového oleja
2-3 strúčiky cesnaku
soľ a korenie
provensálske bylinky podľa chuti
Cesnak nakrájajte na plátky, pridajte soľ a korenie, zalejte všetko olivovým olejom a citrónovou šťavou a dôkladne premiešajte. Potom namočte v marináde mäso zo všetkých strán a nechajte ho v nej odpočívať aspoň polhodiny. Takáto marináda sa pokojne hodí aj na obyčajne kuracie prsia bez kože.
1 grapefruit
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 PL medu
2 PL vínneho octu
200ml vody
Cesnak a cibuľu nakrájajte na drobno, zmiešajte ju so šťavou vytlačenou z grapefruitu a pridajte ostatné zložky. Zmes nalejte na kuracie mäso a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 4 hodiny. Citrusy a k hydine mimoriadne hodia a aj v chladných zimných mesiacoch môže takéto jedlo padnúť vhod. Určite ho vyskúšajte!
zdroj titulnej fotky: pixabay, sovkusom.ru (M)