Najlepší makový závin

Loading...
(5 / 5)

Makovník je pre mnohých ľudí symbolom starých mám. Niektorí si ho radi dávajú ku káve a iní aj na raňajky. Na sociálnych sieťach sme našli vynikajúci recept na mäkkučký makový závin, ktorý chutí ako od babičky.

Na makový závin budeme potrebovať

Na cesto

  • 200 gramov hladkej múky
  • 100 gramov kryštálového cukru
  • 42 gramov droždia
  • 4 decilitre vlažného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1 deciliter oleja
  • 100 gramov kyslej smotany
  • štipku soli
  • vanilkový cukor

Na plnku

  • 400 gramov maku
  • 200 gramov kryštálového cukru
  • 50 gramov krupice
  • 500 mililitrov horúceho mlieka

Makový závin si pripravíme nasledovne

  • Múku, cukor, droždie a mlieko si pomiešame a necháme 15 minút kysnúť. Potom pridáme dva žĺtky, smotanu, olej, cukor, opäť múku a trochu soli a vypracujeme cesto.
  • To necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 30 minút, premiesime a opäť necháme kysnúť aspoň hodinu.
  • Následne ho rozdelíme na štyri časti.
  • Pripravíme si plnku tak, že mak, cukor a krupicu zmiešame a zalejeme horúcim mliekom, ktoré necháme prevrieť.
  • Náplň necháme vychladnúť a potierame cesto, ktoré si rozvaľkáme.
  • Náplň nedávame až na okraj, cesto zatočíme a dáme na plech, kde ešte necháme podkysnúť asi polhodinu.
  • Potom dáme do studenej rúry, ktorú nastavíme na 170 stupňov. pečieme 30 minút, prikryjeme papierom na pečenie a pečieme ešte 20 minút.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x