Makovník je pre mnohých ľudí symbolom starých mám. Niektorí si ho radi dávajú ku káve a iní aj na raňajky. Na sociálnych sieťach sme našli vynikajúci recept na mäkkučký makový závin, ktorý chutí ako od babičky.
Na makový závin budeme potrebovať
Na cesto
- 200 gramov hladkej múky
- 100 gramov kryštálového cukru
- 42 gramov droždia
- 4 decilitre vlažného mlieka
- 2 žĺtky
- 1 deciliter oleja
- 100 gramov kyslej smotany
- štipku soli
- vanilkový cukor
Na plnku
- 400 gramov maku
- 200 gramov kryštálového cukru
- 50 gramov krupice
- 500 mililitrov horúceho mlieka
Makový závin si pripravíme nasledovne
- Múku, cukor, droždie a mlieko si pomiešame a necháme 15 minút kysnúť. Potom pridáme dva žĺtky, smotanu, olej, cukor, opäť múku a trochu soli a vypracujeme cesto.
- To necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 30 minút, premiesime a opäť necháme kysnúť aspoň hodinu.
- Následne ho rozdelíme na štyri časti.
- Pripravíme si plnku tak, že mak, cukor a krupicu zmiešame a zalejeme horúcim mliekom, ktoré necháme prevrieť.
- Náplň necháme vychladnúť a potierame cesto, ktoré si rozvaľkáme.
- Náplň nedávame až na okraj, cesto zatočíme a dáme na plech, kde ešte necháme podkysnúť asi polhodinu.
- Potom dáme do studenej rúry, ktorú nastavíme na 170 stupňov. pečieme 30 minút, prikryjeme papierom na pečenie a pečieme ešte 20 minút.