Milí vegetariáni, opäť máme niečo chutné a výnimočné aj pre vás. A pritom môžete mať pocit, že jete tradičnú slovenskú kuchyňu! Tieto syrovo-bryndzové guľky sú výnimočnou variáciou nielen na sviatočný stôl ale aj pri akejkoľvek príležitosti. Mať tak doma vlastnú bryndzu, jedli by sme ich od rána do večera!
150g bryndze
150g masla
petržlenovú vňať podľa chuti (alebo kôpor)
pažítku podľa chuti
2 strúčiky cesnaku
pár plátkov ražného chleba
¼ ČL čierneho korenia
soľ ak je treba
Maslo vložte do mixéra a poriadne ho pomixujte na krém. Bryndzu narežte na plátky alebo nadrvte, cesnak pretlačte a pridajte nadrobno nasekaný petržlen alebo kôpor. Nakoniec pridajte korenie a ak sa vám zdá zmes málo slaná, môžete ju trochu dosoliť. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešajte a výslednú zmes dajte do chladničky zatuhnúť asi na hodinu. Medzitým si nadrvte ražný chlieb na drobno. To isté spravte aj s pažítkou. Po zachladení formujte z bryndzovo-maslovej zmesi guľky a obaľujte ich zľahka v chlebe a v pažítke. Nie v oboch naraz. Množstvo guliek si rozdeľte na dve polovice a jednu polovicu obaľte v chlebových omrvinkách a druhú v nadrobno nasekanej pažítke. Nechajte opäť zachladiť a potom podávajte. Vychutnajte si tú chuť a vôňu naraz! Prajem dobrú chuť!
Monika