Chcete si klasiku trochu vyšperkovať? Potom do marhuľového džemu pridajte pomaranče. Bude exotickejší, s podmanivou horkasto-kyslastou chuťou pomarančov. Dajte si však záležať na ich kvalite. Mali by byť šťavnaté, dozreté a chutné. Len vtedy dosiahnete výsledok, ktorý si získa každého. A ranná vianočka s týmto džemom? Úplne úžasná vec!
- 1,2 kilogramov odkôstkovaných marhúľ
- 3 ks pomarančov
- 550 gramov cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- Marhule si očistíme a odkôstkujeme, nakrájame ich na štvrtiny. Pomaranče si ošúpeme a dobre ich očistíme od bielej kože, aby jej tam ostalo čo najmenej. Nakrájame ich na plátky a pridáme do väčšieho hrnca k marhuliam.
- Do menšieho hrnca si dáme cukor a citrónovú šťavu a zahrievame asi 15 minút. Potom karamel nalejeme k ovociu a varíme, občas miešame až kým nám nevznikne džem. Ak je potrebné, môžete zmes rozmixovať trochu ponorným mixérom, aby boli kúsky ovocia čo najmenšie. Džem dáme do pohárov a zasterilizujeme. Obrátime a necháme vychladnúť. Dobrú chuť.
Lucia M.