Cesnaková polievka je klasika, ktorú miluje takmer každý a mnohí ľudia si ju často dávajú v typických slovenských kolibách. Výbornú krémovú cesnačku si môžete pripraviť aj doma.
Na krémovú cesnačku budeme potrebovať
- 10 strúčikov cesnaku
- 5 väčších zemiakov
- cibuľa
- maslo
- soľ
- čierne korenie
- sladká červená paprika
- vegeta
- syr v črievku alebo strúhaný eidam podľa chuti
- voda
Krémovú cesnačku si pripravíme nasledovne
- Nakrájame si nadrobno cibuľu, ktorú opečieme na masle do sklovita. Pokrájame si zemiaky a pripravíme si cesnak.
- Keď máme cibuľu opečenú, pretlačíme a opečieme cesnak. Dva strúčiky si dáme nabok. Potom pridáme zemiaky, všetko posolíme a posypeme korením. Chvíľu opečieme a potom zalejeme vodou. Množstvo odhadneme podľa toho, či chceme polievku veľmi hustú, alebo krémovejšiu.
- Zemiaky varíme a pretlačíme ešte dva strúčiky cesnaku. Zemiaky uvaríme do mäkka, nevadí, ak sa aj rozvaria.
- Potom pridáme syr podľa chuti a množstva, ako uznáme za vhodné.
- Povaríme a následne polievku rozmixujeme. Ak je potrebné, dochutíme.
- Podávať môžeme s krutónmi.