Výhodou tejto pochúťky je, že sa nemusí piecť, takže to zvládnete naozaj za pomerne krátky čas. Vyskúšajte tento recept a budete vidieť, že sa stane vašim tradičným každoročným receptom.
280 gramov piškót
240 gramov masla
100 gramov práškového cukru
200 gramov mletých orechov
100 gramov nasekaných hrozienok
škorica podľa chuti
8 PL rumu
8 PL kakaa
čokoládová poleva: Vyskúšajte napríklad jeden z týchto postupov.
Piškóty si pomelieme alebo vložíme do mikroténového sáčku a podrvíme valčekom. Ku na prášok rozdrveným piškótam pridáme všetky ostatné ingrediencie, takže: zmäknuté maslo, práškový cukor, mleté orechy, hrozienka, škoricu, rum a kakao. Vypracujeme si polotuhé cesto. Z cesta začneme tvarovať kávové zrná.
Ja to robím tak, že si v ruke vyšúľam tvar takej menšej placky a pomocou varešky urobím zárez. Kávové zrná naukladáme na plech a necháme ich trochu stuhnúť v chladničke ak je potreba.
Zatiaľ si vo vodnom kúpeli roztopíme 100 gramov čokolády spolu s troškou masla alebo stuženého tuku. Následne obalíme kávové zrná v čokoláde a naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Kávové zrná dáme stuhnúť do chladničky, a ak nemáte miesto, dobre im bude aj na balkóne, pretože zima je už v plnom prúde. Na záver ich naukladáme do košíčkov, prípadne si môžete vytvarovať aj guľôčky, ktoré ozdobíte malou čokoládkou v tvare kávového zrnka. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)