Domáca horčica

Loading...
(4.5 / 5)

Horčica. Kráľovná pochutín. Pridáva sa k mäsu, do omáčok, či do dressingov. V neposlednom rade bola neodmysliteľnou súčasťou večerí francúzskych kráľov. Recept na túto úžasnú domácu horčicu vás zaručene dostane. Už nikdy si horčicu nevezmete z regálu v potravinách.

1
takprosto.cc

Horčica je jednou z najpopulárnejších prísad na varenie. V profesionálnej gastronómii je bez debaty najobľúbenejšia vo Francúzsku, kde ju používajú na výrobu omáčok. Neostala však iba v krajine galského kohúta, ale posunula sa ďalej. V Holandsku ju milujú v dressingoch a tých veru nemajú málo. Nemecky hovoriace krajiny ju radi používajú pri príprave mäsa a údenín. Na Slovensku je to podobne – horčicu konzumujeme prevažne s mäsovými výrobkami. V Ázii ju síce nepoužívajú vo veľkom, ale radi ju pridávajú do typických čínskych omáčok s karí. Dosť však o využití. Teraz si spoločne pripravíme najdokonalejšiu domácu horčicu.

Budeme potrebovať:

200g horčičných zrniečok (ak máte, môžu byť pol na pol tmavé a svetlé)

100ml vody

100ml ovocného octu (môže byť aj jablčný)

2PL cukru

soľ podľa chuti

Postup prípravy:

Horčičné zrniečka si opláchneme a necháme cez noc v zmesi vody a ovocného octu.

11
takprosto.cc

Vodu s octom nevylievame, naopak, na druhý deň dáme všetko spolu variť. Do zmesi pridajte soľ podľa chuti. Keď vám voda so zrniečkami zovrie, stíšte plyn a nechajte pomaly prevrieť ešte 1-2 minúty.

Náš tip : Chuť horčice popri varení ochutnávajte. Niekto má rád kyslejšiu, niekto zasa sladšiu. Podľa svojej chuti si do horčice pridávajte ovocný ocot, cukor, alebo soľ.

22
takprosto.cc

Po prevarení horčicu vylejte do mixéra a mixujte kým zmes nedostane správnu horčicovú konzistenciu.

Prichystajte si čisté uzatvárateľné poháre a mierne vychladenú horčicu rozdeľte do pohárov. Potom odložte do chladničky a nechajte odstáť približne 2 dni. Potom ju môžete konzumovať, či pridávať do varených jedál. Neohrdnete ňou ani pri jednoduchých a ľahkých zeleninových šalátoch.

33
takprosto.cc

Dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc

Tie najlepšie recepty od Vás pre Vás!

Horčica. Kráľovná pochutín. Pridáva sa k mäsu, do omáčok, či do dressingov. V neposlednom rade bola neodmysliteľnou súčasťou večerí francúzskych kráľov. Recept na túto úžasnú domácu horčicu vás zaručene dostane. Už nikdy si horčicu nevezmete z regálu v potravinách.

1
takprosto.cc

Horčica je jednou z najpopulárnejších prísad na varenie. V profesionálnej gastronómii je bez debaty najobľúbenejšia vo Francúzsku, kde ju používajú na výrobu omáčok. Neostala však iba v krajine galského kohúta, ale posunula sa ďalej. V Holandsku ju milujú v dressingoch a tých veru nemajú málo. Nemecky hovoriace krajiny ju radi používajú pri príprave mäsa a údenín. Na Slovensku je to podobne – horčicu konzumujeme prevažne s mäsovými výrobkami. V Ázii ju síce nepoužívajú vo veľkom, ale radi ju pridávajú do typických čínskych omáčok s karí. Dosť však o využití. Teraz si spoločne pripravíme najdokonalejšiu domácu horčicu.

Budeme potrebovať:

200g horčičných zrniečok (ak máte, môžu byť pol na pol tmavé a svetlé)

100ml vody

100ml ovocného octu (môže byť aj jablčný)

2PL cukru

soľ podľa chuti

Postup prípravy:

Horčičné zrniečka si opláchneme a necháme cez noc v zmesi vody a ovocného octu.

11
takprosto.cc

Vodu s octom nevylievame, naopak, na druhý deň dáme všetko spolu variť. Do zmesi pridajte soľ podľa chuti. Keď vám voda so zrniečkami zovrie, stíšte plyn a nechajte pomaly prevrieť ešte 1-2 minúty.

Náš tip : Chuť horčice popri varení ochutnávajte. Niekto má rád kyslejšiu, niekto zasa sladšiu. Podľa svojej chuti si do horčice pridávajte ovocný ocot, cukor, alebo soľ.

22
takprosto.cc

Po prevarení horčicu vylejte do mixéra a mixujte kým zmes nedostane správnu horčicovú konzistenciu.

Prichystajte si čisté uzatvárateľné poháre a mierne vychladenú horčicu rozdeľte do pohárov. Potom odložte do chladničky a nechajte odstáť približne 2 dni. Potom ju môžete konzumovať, či pridávať do varených jedál. Neohrdnete ňou ani pri jednoduchých a ľahkých zeleninových šalátoch.

33
takprosto.cc

Dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc

Čítať viac

Chutil ti tento recept?

komentárov

x