Brokolica je zelenina dnešnej doby. Pre svoje účinky sa stáva čoraz častejšou ingredienciou v modernej gastronómii, no využívajú ju aj ľudia, ktorí chcú schudnúť. Nenahraditeľná je v dombrej domácej kuchyni a najlepšie chutí tepelne spracovaná, pretože vynikajúco spolupracuje s chuťou korenín. Milujete brokolicu aj vy?
Recept na brokolicové placky vám zmení život vo vašej kuchyni. Doteraz sme brokolicu robili na rôzne spôsoby, ale placky sú niečo celkom iné. V kombinácii s obyčajným čiernym korením a mladou cibuľkou dodáva jedlu vynikajúcu chuť. Ak si k nej pripravíte aj syrový dip, naozaj nebudete chcieť robiť nič iné. A čo je najlepšie, tento recept je veľmi ľahký a výživový poradcovia ho používajú ako jednotku pre svojich klientov, ktorí sú v procese efektívneho chudnutia.
Na placky budeme potrebovať:
- 150 g brokolice
- 3 vajcia
- 40 g ovsených vločiek, alebo celozrnnej múky
- 40 g strúhaného tvrdého syra
- korenie
- soľ
- nožička jarnej cibuľky
Na syrový dip budeme potrebovať:
- 200 g cottage cheese
- 1 ČL strúhaného chrenu (môžete použiť aj klasický z pohára, ak nemáte čerstvý)
- 1 ČL horčice
- 20 g sušených rajčín
Postup prípravy:
- Ako prvé si nechajte uvariť kocky brokolice do mäkka, pozor však, aby sa vám nerozvarila. Nechajte ju dobre odtiecť od vody. Ak používate ovsenné vločky rozmixujte ich na múčku. Pridajte brokolicu, vajcia a syr a všetko dokopy poriadne zmixujte. Cesto musí mať hladkú konzistenciu.
- Cesto nalievajte na panvicu vo veľkosti placiek, alebo lievancov, podľa toho, ako to máte radi. Jemne osmažte na masle, alebo na olivovom oleji a opekajte z oboch strán cca 1 minútu. Medzitým si v miske premiešajte obyčajný cottage cheese, ktorý bežne dostanete v potravinách. Pridajte chren, rajčiny a horčicu. Dobre premiešajte a nechajte zachladiť.
- Placky podávajte ešte teplé a so studeným dipom. Chuť tohto jedla je nezameniteľná, preto neváhajte a tento recept aspoň raz vyskúšajte. Uvidíte, že nebudete ľutovať.
(Monika)